Putujuće kino SFF-a nastavlja projekcije
Datum objave: 07. 09. 2015 - 14:30

Putujuće kino SFF-a nastavlja projekcije

U Bosanskoj Krupi, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Višegradu tokom septembarskih gostovanja Operacija kino predstavit će publici filmove „Druga majka“, rediteljice Anne Muylaert, „Tragovi sandalovine“ u režiji Marie Ripoll, te film “Izvrnuto obrnuto“ režisera Petea Doctera i Ronalda Del Carmena.

Brazilski film”Druga majka”, kojim je otvoren ovogodišnji Sarajevo Film Festival, emotivna je priča o majčinstvu. 

Film “Druga majka” dobitnik je brojnih nagrada na festivalima među kojima i Sundance Film Festival, Berlin International Film Festival, Valletta film festival, te Riverrun International Film Festival. 

“Tragovi sandalovine” govori o uspješnoj bombajskoj glumici Mini koja unatoč slavi i bogatstvu koje posjeduje, ne može da zaboravi svoju mlađu sestru Situ od koje je, nakon smrti njihove majke, bila prinudno razdvojena u djetinjstvu. 

Film “Izvrnuto obrnuto” govori o djevojčici Riley. Kao i svi mi, Riley je vođena svojim emocijama. Rileyine emocije koje ona naziva imenima Joy, Fear, Anger, Disgust i Sadness (Sreća, Strah, Ljutnja, Gadljivost i Tuga) i žive u štabu, kontrolnom centru njezinog uma odakle je svakodnevno savjetuju. 

U Bosanskoj krupi na igralištu Idrinovac sutra će biti prikazan film „Druga majka“, a 9. septembra „Tragovi sandalovine“.  

U Kulturnom Centru Istočno Sarajevo 10. septembra bit će upriličena projekcija filma „Druga majka“, koji će se prikazati 11. septembra u Bioskopu na otvorenom - Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini, gdje je za 12. septembar zakazana projekcija filma „Izvrnuto, obrnuto“. 

Također, projekcija filma „Druga majka“ bit će održana 14. septembra u kino sali Doma kulture Višegrad, saopćeno je iz Pres službe Sarajevo film festivala. 

Filmsko obrazovni program Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra, Operacija kino, nastoji da bude pokretač aktivinjeg učešća mladih u kulturnim aktivnostima. To je kino koje ide u susret svojoj publici, promovirajući najnovija Evropska i svjetska filmska ostvarenja, te donosi dio programa i atmosfere Sarajevo Film Festivala širom Bosne i Hercegovine tokom cijele godine.

/ Sažetak