Obama mijenja ime planine Mckinely u Denali
Datum objave: 31. 08. 2015 - 12:08

Obama mijenja ime planine Mckinely u Denali

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak će službeno vratiti ime Denali najvišem planinskom vrhu u Sjevernoj Americi i tako okončati 40-godišnju bitku oko 6.194 metra visoke planine poznate kao Mt. McKinley.

Ova odluka, donesena na početku trodnevne predsjedničke posjete Aljasci je znak koliko će snažno Bijela kuća nastojati pokazati tokom preostalih 16 mjeseci Obaminog mandata u kojoj će mjeri pitanje borbe protiv klimatskih promjena ostati dio Obamine ostavštine. 

Obama bi tokom posjete trebao obići ledenjak koji se polako povlači i sastati sa žiteljima zabačenih arktičkih zajednica čiji je način života već sada ugrožen podizanjem razine mora i ostalim posljedicama klimatskih promjena. 

Mount McKinley je 1896. bio nazvan po istraživaču zlata iz Ohija Williamu McKinleyu, poslije američkom predsjedniku od 1987. do atentata 1901. McKinley je bio 25. američki predsjednik, a bio je republikanski kandidat na izborima. 

Spomenuta planina kod autohtonog stanovništva oduvijek nosi naziv Denali, što znači "Visoka". 

Senator Ohija Rob Portman razočaran je promjenom imena i to smatra "još jednim primjerom kako Obama zaobilazi Kongres". Pozvao je Bijelu kuću da pronađe neki drugi način da oda počast McKinleyu u Nacionalnom parku Denali.

/ Sažetak