Raiffeisen najaktivnija banka izdavalac finansijskih instrumenata za 2014. godinu
Datum objave: 25. 08. 2015 - 12:07

Raiffeisen najaktivnija banka izdavalac finansijskih instrumenata za 2014. godinu

Nagrada za Najaktivniju banku izdavaoca finansijskih instrumenata u BiH za 2014. godinu, koju nam je dodijelila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), predstavlja jaku motivaciju za unapređenje našeg poslovanja u budućnosti - izjavio je predsjednik Uprave Raiffeisen banke Karlheinz Dobnigg

Kako je istakao, iza svake nagrade uvijek stoji zalaganje zaposlenika i timski rad, te im je posebno zadovoljstvo što ih je EBRD prepoznao kao banku koja podržava vanjsku trgovinu. Stoga, kaže, kontinuirano nastoje podržavati rastuće proizvodne i izvozne aktivnosti bh. kompanija, te im u ovom segmentu poslovanja poklanjaju posebnu pažnju. 

- EBRD-ov program olakšica za finansiranje vanjske trgovine izdaje garancije u korist međunarodnih konfirmirajućih banaka, te daje kratkoročne kredite za banke izdavaoce instrumenata finansiranja vanjske trgovine, kao što je Raiffeisen banka, a za daljnje kreditiranje lokalnih izvoznika i uvoznika - kazao je direktor EBRD ureda u Bosni i Hercegovini Ian Brown. 

Dodao je da navedeno pomaže povećanju trgovinske razmjene između BiH i njenih regionalnih partnera, a otkako je EBRD započeo ovaj program 1999. godine, podržano je više od 12 milijardi eura trgovinske razmjene, u 23 zemlje. Raiffeisen banka je dio ovog programa od samih početaka, te je u 2014. godini bila Najaktivnija banka izdavaoc finansijskih instrumenata u BiH. 

- Drago nam je što u BiH imamo tako jaku i pouzdanu banku kao partnera u ovom programu - istakao je Brown. 

Nagradu za Najaktivniju banku izdavaoca finansijskih instrumenata u BiH za 2014. godinu, Banci je dodijelila EBRD u okviru svog Programa olakšica za finansiranje vanjske trgovine (Trade Facilitation Program - TFP). Raiffeisen banka je višestruki dobitnik ovog priznanja, a svečana dodjela nagrada za korištenje TFP instrumenata održava se na godišnjoj skupštini EBRD-a. 

Tom prilikom odaju se priznanja najaktivnijim emisionim i konfirmirajućim bankama uključenim u ovaj program. Pobjednici se proglašavaju na osnovu broja izdatih garancija. Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada održana je u Tbilisiju u Gruziji, neposredno nakon održavanja Godišnje skupštine i Poslovnog foruma EBRD-a. 

Ovaj događaj, privukao je brojne sudionike iz bankarskog svijeta, te ostale zainteresirane za teme međunarodnog i međuregionalnog finansiranja trgovine i trgovinskih olakšica, saopćeno je iz Raiffeisen banke.

/ Sažetak