Stranka dijaspore i domovine BiH : Ivanićeva izjava je neodgovorna
Datum objave: 14. 08. 2015 - 12:06

Stranka dijaspore i domovine BiH : Ivanićeva izjava je neodgovorna

Stranka dijaspore i domovine BiH (SDD BiH) smatra neodgovornom izjavu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o tome da Vučićeva ideja o uvođenju zajedničkog dana sjećanja na sve žrtve rata u bivšoj SFRJ "pokazuje političku superiornost Srba".

Ivanićeva izjava, ocjena je ove stranke, pokazuje nedostatak njegovog političkog senzibiliteta da se razumije suština koja koči Vučićevu ideju.
 
-Sve nevine žrtve su vrijedne pomena neovisno s koje strane dolaze - ističe ova stranka u saopćenju, ali dodaje da bi podržali inicijativu da su, kako navodi, namjere Vučića i Republike Srbije iskrene i poštene. 

SDD BiH je mišljenja da Srbija nikad nije odustala od svog "ratnog plijena i manjeg bh. entiteta, niti je osudila i priznala počinjene genocide u BiH". 

Navodi također da će podržati inicijativu kada ona zaista bude iskrena i poštena sa željom izgradnje povjerenja među ravnopravnim državama i njihovim građanima. 

- Sve dok se osporava genocid u Srebrenici, Tomašici i drugim stratištima i u pitanje dovodi suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ovakve inicijative su prožete osjećajem licemjerja i osuđene na propast - navodi SDD BiH

/ Sažetak