Zlatni globus: Najviše nagrada osvojio film Najbolji film "12 Years a Slave"
Autor: Fena
Datum objave: 13. 01. 2014 - 09:00

Zlatni globus: Najviše nagrada osvojio film "American Hustle"

Film koji je na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa odnio najviše glavnih nagrada je kriminalistička komedija smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća "American Hustle" ("Američke varalice") redatelja Davida O. Russella, koja je pobijedila u kategorijama najbolje komedije/mjuzikla, najbolje glumice u komediji ili mjuziklu, te najbolje sporedne glumice.

Najboljim filmom u kategoriji drame proglašen je "12 Years a Slave" ("Dvanaest godina ropstva") u režiji Stevea McQueena, temeljen na istinitoj priči o slobodnom Afroamerikancu koji je prodan u ropstvo u razdoblju prije američkog Građanskog rata, no iako je imao sedam nominacija osvojio je samo tu nagradu. 

Nagrada za najboljeg redatelje otišla je Meksikancu Alfonsu Cuaronu, redatelju filma "Gravity" ("Gravitacija"), SF trilera koji je pobrao odlične kritike i ostvario izvrsnu zaradu od 670 miliona dolara na svjetskim kino blagajnama.

Nagradu za najboljeg dramskog glumca osvojio je Mathew McConaughey za ulogu teksaškog rednecka oboljelog od AIDS-a koji krijumčari ilegalni lijek protiv AIDS-a u Teksas u filmu "Dallas Buyers Club" ("Dobri dileri iz Dallasa").

U kategoriji najbolje dramske glumice pobijedila je Cate Blanchett, igrajući glavnu junakinju filma Jasmine French "Blue Jasmine", humorističke drame Woodyja Allena.

Globus za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu osvojio je Leonardo DiCaprio za ulogu neobuzdanog brokera Jordana Belforta u "The Wolf of Wall Street" ("Vuk s Wall Streeta"), dok je u ženskoj konkurenciji trijumfirala Amy Adams u ulozi ljubavnice prevaranta Irvinga Rosenfelda, glavnog lika iz Američkih varalica.

Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Jared Leto za ulogu u Dobrim dilerima iz Dallasa i Jennifer Lawrence za Američke varalice.

Najbolja TV serija ponovo je ''Breaking Bad'', a Bryan Cranston najbolji dramski glumac. Nagradu za najbolji TV film ili mini seriju dobio je ''Behind the Candelabra'', dok je glavni glumac veteran Michael Douglas proglašen najboljim glumcem u mini seriji ili TV filmu. Najbolja glumica u miniseriji ili TV filmu je Elisabeth Moss.

Najbolja humoristička TV serija je "Brooklyn Nine-Nine", o detektivima izmišljene policijske stanice u New Yorku, a njezina zvijezda Andy Samberg proglašen je najboljim glumcem u televizijskoj seriji u kategoriji komedije/mjuzikla.

Najbolji animirani film je "Frozen" ("Snježno kraljevstvo"), a Zlatni globus u kategoriji filma na stranom jeziku dobio je talijanski film "La Grande Bellezza" ("Velika ljepota").

/ Sažetak