Građani djelomično poštuju savjete ljekara
Datum objave: 21. 07. 2015 - 11:27

Građani djelomično poštuju savjete ljekara

Visoke temperature i slaba cirkulacija zraka utječu na zdravstveno stanje posebno starijih osoba, hroničnih bolesnika i osoba slabije fizičke kondicije, te se stoga preporučuje maksimalno izbjegavanje boravka na otvorenom prostoru u periodu kad je sunce najjače i redovno uzimanje propisane terapije. 

Doktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Enisa Bećarević kaže Feni da je u toj medicinskoj ustanovi povećan broj pacijenata, a uglavnom se žale na povišen krvni tlak, glavobolje, vrtoglavice, ali i stomačne smetnje. 

Građani tek djelomično poštuju savjete ljekara, te uprkos preporukama, kako kaže, izlaze vani u periodu od 11 do 17 sati kad sunce najjače grije, ne uzimaju dovoljno tečnosti, niti štite izložene dijelove tijela. 

- Nakon toga javljaju se nama. Ipak, kako period vrućina duže traje većina ljudi se prilagođava situaciji i redovne aktivnosti obavljaju rano ujutro ili navečer, redovnu terapiju uzimaju oni koji to trebaju - kaže ona. 

Zbog visokih temperatura zraka stručnjaci preporučuju izbjegavanje izlaganja suncu u periodu od 10 do 17 sati. Ukoliko se ipak izlazi na sunce u spomenutom periodu bitno je zaštititi glavu laganim šeširom ili kapom, a važno je i druge dijelove tijela zaštititi laganom svijetlom odjećom od prirodnih materijala. 

U vrijeme velikih vrućina trebalo bi izbjegavati teže fizičke napore. 

Savjetuju da u periodu visokih temperatura zraka i vrućine, kao i nedostatka svježine u noći, hronični bolesnici maksimalno reduciraju kretanje i fizičke aktivnosti. Isto vrijedi i za ostale rizične grupe stanovništva, starije osobe, djecu, meteoropate....

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju sunčano i vruće i za period koji slijedi, uz nešto niže temperature zraka.

/ Sažetak