Kompanija Pharma Swiss donirala je danas Klinici za očne bolesti,  savremeni aparat Stelaris 5C
Datum objave: 15. 07. 2015 - 14:30

Kompanija Pharma Swiss donirala je danas Klinici za očne bolesti, savremeni aparat Stelaris 5C

Kompanija Pharma Swiss donirala je danas Klinici za očne bolesti, Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, savremeni aparat Stelaris 5C – proizvođača Bausch i Lomb, koji se koristi u mikroincizionoj hirurgiji katarakte kao i vitroretinalnoj hirurgiji.Vrijednost aparata iznosi 200.000KM.

Šef Klinike za očne bolesti, prof.dr.Emina Alimanović, kazala je će ova značajna donacija uveliko doprinijeti poboljšanju kvalitete usluge pacijentima, te olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju Klinike.

„Vitroretinalna hirurgija je na našoj Klinici još od 1996.godine, te smo ranije koristili stariju generaciju aparata Bausch i Lomb. Uz ovaj savremeni mikrohirurški sistem,dobiti ćemo potpuno novu kvalitetu u operaciji stražnjeg očnog segmenta.Aparat će se koristiti za operacije katarakte i operacije na stražnjem očnom segmentu. Zahvaljujući stručnom kadru, višegodišnjem iskustvu u radu, te činjenici da sada imamo i moderni aparat, uz pomoć kojeg ćemo raditi zahvate koje ranije nismo bili u mogućnosti,  uveliko ćemo smanjiti odlazak pacijenata na liječenje van Bosne i Hercegovine“  -  istakla je prof.dr.Alimanović.

Prof.dr.Emina Alimanović izrazila je veliku zahvalnost Univerzitetskom kliničkom centru sarajevo i predstavnicima firme Bausch i Lomb i Pharma Swiss na izuzetno uspješnoj dugogodišnjoj saradnji, u oblasti savremene mikrohirugije i edukacije kadrova.

Primopredaji aparata su u ime kompanije Pharma Swiss, prisusvovali voditelj marketinga, Edna Šoškić i viši bolnički medicinski predstavnik, Ermin Lendo, koji su  iskazali zadovoljstvo i zahvalnost  UKCS-u na dugogodišnjoj saradnji i mogućnosti da ova kompanija bude dio u razvoju vitroretinalne hirurgije.

„Donirani aparat je poslijednja riječ tehnike u oftamologiji, kada su u pitanju operacije u oblasti vitroretinalne hirurgije. Ovakvi aparati koriste se na klinikama u svijetu, te nas izuzetno raduje da možemo omogućiti da i pacijenti u našoj zemlji dobiju vrhunsku uslugu. Nadamo se da uspješnom nastavku saradnje,te ćemo podržavati edukaciju ljekara i u budućnosti“ – kazala je Edna Šoškić.

040

Prim.mr.dr. Faruk Nišić, šef odjela za traume,tumore,plastičnu rekonstruktivnu hirurgiju Klinike za očne bolesti, istakao je da će ovim aparatom biti olakšan rad ljekara i medicinskog osoblja, te da je ovo prvi aparat ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

„Uz pomoć ovog aparata uvesti ćemo potpuno novi koncept bešavne vitroretinalne hirurgije, koju ranije nismo radili“ – naveo je prim.mr.Nikšić.

Prim.dr.Suvad Karčić, šef OJ operacione sale - neuroplastika i očna, kazao je da je ova donacija od velikog značaja, ali da se i ubuduće treba raditi na modernizaciji opreme, kako bi pacijenti dobili savremene usluge, u skladu sa svjetskim standardima.

041

„Izuzetno smo zahvalni da smo konačno dobili ovako moderan aparat, kojim će se olakšati operativni procesi na našoj Klinici. Nadamo se da će se u budućem periodu bazirati na nabavku dodatne opreme i instrumentarija, koji nam je neophodan za obavljanje zahtjevnih operativnih zahvata“  - istakao je prim.dr.Karčić.

 

/ Sažetak