SDBiH: Nikolić pokazuje dosljednost političkog djelovanja na razbijanju BiH
Datum objave: 26. 06. 2015 - 18:33

SDBiH: Nikolić pokazuje dosljednost političkog djelovanja na razbijanju BiH

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u sinhronizovanom sadejstvu sa Vladom Republike Srpske (RS) nastoji da destabilizira političku situaciju u Bosni i Hercegovini i pritiskom na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića naruši jedinstveno djelovanje Predsjedništva BiH, saopćeno je danas iz Stranke dijaspore BiH (SDBiH).

- To jasno proizilazi iz identičnih izjava koje su došle nakon sastanka u Beogradu gdje su pozvali predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da zakaže sjednicu na kojoj bi Predsjedništvo zauzelo stav o Rezoluciji o Srebrenici, dodavši kako bi onaj ko predstavlja RS u Sarajevu mora zastupati stav koji mu nalaže RS - navodi se u saopćenju. 

SDBiH navodi "da se Tomislav Nikolić po ko zna koji put upliće u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, pokazujući svoju dosljednost političkog djelovanja na njenom razbijanju". 

- I dok iz cijelog svijeta dolazi podrška Prijedlogu rezolucije o Srebrenici, dotle Vlada RS-a zajedno s Tomislavom Nikolićem smatra da se taj prijedlog treba odbaciti 'jer ne doprinosi stabilizaciji i pomirenju u BiH, naprotiv unosi dodatni nemir i podjele, što nije u interesu bilo koga u Bosni i Hercegovini' - navodi se. 

SDBiH smatra da je cilj sinhroniziranog djelovanja da se pritiskom na Predsjedništvo BiH zauzme negativan stav u pogledu Rezolucije i izjednače žrtve srebreničke tragedije sa srpskim žrtvama te time degradira značaj Rezolucije. 

- Sasvim je jasno da donošenje Rezolucije o Srebrenici otvara mnoga druga politička pitanja, poput karaktera rata u BiH, obnove tužbe za genocide i slično, kojih se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i aktuelna Vlada RS-a plaše, a koja će se neminovno prije ili kasnije naći na dnevnom redu - navodi se u saopćenju. 

Jedini ispravni put na međunacinalnom pomirenju i suživotu, kako građana Bosne i Hercegovinne, tako i Srbije je put istine koji se mora poštovati i od koga se ne smije odstupiti. Pregovarati o genocidu u Srebrenici nema niko pravo iz poštovanja prema nevinoj žrtvi rata, saopćeno je.

/ Sažetak