Bihać  - Druga smotra folklornog stvaralštva dijaspore Bosne i Hercegovine
Autor: BHDINFODESK - BIRMINGHAM - Namik Alimajstorović
Datum objave: 21. 06. 2015 - 14:25

Bihać - Druga smotra folklornog stvaralštva dijaspore Bosne i Hercegovine

 

Učesnici folklorne smotre bh. dijaspore su bili: KUD Dukat iz Švedske, KUD BiH Linz iz Austrije, KUD Divanhana iz Austrije, BKUD Nur Sisak i BKUD Sevdah iz Hrvatske. Pored društava iz dijaspore, predstavili su se i domaća kulturno-umjetnička društva KUD Vikići i KUD Stari grad Ostrožac.

Nekako u sjeni donošenja nove rezolucije o Srebrnici i hapšenju Nasera Orića, u bh. medijima je tiho popraćena Druga smotra folklornog stvaralštva dijaspore Bosne i Hercegovine koja je 12. i 13. juna održana u Bihaću. Po drugi put organizatori su bili Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine i grad Bihać, a nakon što su se utisci slegli  šeficu projekta Dinku Hrustanović, članicu GO SSDBiH pitamo da li je zadovoljna proteklom manifestacijom:

» Folklorna smotra bh. dijaspore je najvažnija i najznačajnija kulturna manifestacija bh. omladine koja živi izvan svoje matične države i, nažalost, mnogi u zemlji nisu prepoznali značaj njegovanja tradicije i kulture Bosne i Hercegovine u dijaspori. To se prije svega odnosi na nadležna državna ministarstva jer se niko iz organa vlasti sa tog nivoa nije pojavio na ovoj manifestaciji da vidi šta to rade njihovi građani na kulturnom planu u dijaspori. Da je ova manifestacija održana negdje u »bijelom svijetu«, sigurna sam da mnogi iz tih ministarstava ne bi propustili priliku da nas obiđu, ovako Bihać im vjerovatno nije bio previše atraktivan. Zbog smtrnog slučaja u porodici smotru nije otvorio gradonačnik Bihaća Emdžad Galijašević, već njegov izaslanik Nijaz Lipovača koji je istakao značaj ovakvih manifestacija kako za grad Bihać, tako i za cjelokupnu bosanskohercegovačku dijasporu. Prisutnima se predstavio i potpredsjednik GO SSDBiH g. Hamdija Malić koji je u svom pozdravnom govoru građanima Bihaća i učesnicima na smotri predstavio aktivnosti Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine te istakao značaj ovakvih kulturnih dešavanja. Pored toga, gospodin Malić se zahvalio gradu Bihacu što je dva puta bio domaćin ove manifestacije i naravno učesnicima koji nisu žalili truda i sredstava da dođu i predstave svoje aktivnosti. Također, koristim priliku da se zahvalim i gospođici Tamari Smajlović, članici GO SSDBiH iz Italije, koja je bila snažna podrška manifestaciji.«

Možete li nam reći ko je sve učestvovao na smotri i naravno ko je, po Vašem mišljenju, ostavio najbolji utisak?

»Učesnici folklorne smotre bh. dijaspore su bili: KUD Dukat iz Švedske, KUD BiH Linz iz Austrije, KUD Divanhana iz Austrije, BKUD Nur Sisak i BKUD Sevdah iz Hrvatske. Pored društava iz dijaspore, predstavili su se i domaća kulturno-umjetnička društva KUD Vikići i KUD Stari grad Ostrožac. U revijalnom dijelu predstavio se i Tamburaški sastav Bedem iz Bihaća sa nekoliko prelijepih sevdalinki. Ove godine na folklornu smotru prijavilo se pet folklornih grupa iz dijaspore, za razliku od 2014. godine kad smo imali 14 folklornih društava prijavljenih, vjerovatno blizina početka godišnjih odmora uticala je na slabiji odziv i orgnizacioni odbror će razmisliti da promijeni ovaj termin na neki koji će više odgvorati i domaćinima i organizatorima. Folklorna smotra je trajala dva dana. Folklorne grupe su se predstavile sa dvije folklorne igre sa područja BIH. Pored naših bosanskih folklornih igara, publika je imala priliku da uživa i u igrama srbijaskog, romskog i bugarskog življa koje su izvela naša kulturno-umjetnička društva iz dijaspore. Samo to šarenilo narodnih nošnji i raznolikost igara je ovogodišnjem festivalu dalo još veći značaj. Publika je bila oduševljena, više od 2.000 ljudi sa područja USK je uživalo u predstavljanju folklornih grupa dijaspore. Posebno oduševljenje je izazvao KUD Dukat iz Švedske koji su svojom uigranošću, scenskim nastupom i prelijepom narodnom nošnjom predstavili igre iz Kreševa. Također je i najmlađa grupa učesnika, od 5 do 10 godina, KUD BiH Linz odnijela velike aplauze i divljenje publike. Publika je sa oduševljenjem popratila i program svih ostalih društava i njihovo predstavljanje.

Osim toga, smotra je imala i svoj edukativni i društveni karakter.

»Zanimljivost ovogodišnje smotre je i prisustvo g. Kemala Bukovca, folkloriste, stručnog rukovodioca Akademskog društva Seljo iz Sarajeva. On je predstavnicima folklornih grupa   održao dvosatno edukativno predavanje na kojem je prisutne upoznao sa folkloristikom, scenskim predstavljanjem i narodnim nošnjama BiH. Također je i pratio nastupe folklornih grupa s namjerom da uvidi na kojim segmentima bi trebalo više raditi i šta je to što treba promijeniti ili odstraniti u cilju što bolje prezentacije tradicionalnih običaja. Nakon prve noći festivala druženje se nastavilo u restoranu Belvedere gdje su učesnici uživali uz zvuke tamburaškog sastava Bedem. Zabava je bila tipična tradicionalna muzika, sevdah sa merakom. Omladina koja se po prvi put susrela sa takvom vrstom zabave je bila oduševljena. Prvi put smo vidjeli da se da sjediti i uživati u muzici, izjavili su naši omladinci iz dijaspore. Turistični vodiči iz Nacionalnog parka Una su se pobrinuli za posebni doživljaj i oduševljenje naših učesnika. Oni su ih upoznali sa ljepotama grada Bihaća, obišli su jedan manji dio Nacionalnog parka Una gdje su uživali u slapovima Une i njenoj ljepoti na Štrbačkom buku. Posjetili su i eko selo Natura gdje su uz rijeku Unu, njen opojni miris u tradicionalnom bosanskom duhu sela popili i bosansku kahvu. Sretni su  da su bili dio tih ljepota i da su imali priliku da sve to dožive i vide. Nakon te divne relaksacije, sa osmijesima na licima su se spremili za drugu noć predstavljanja na smotri. Podjela priznanja i poklona je bila u hotelu Park gdje su se svi skupa družili, sa obećanjem da će se svi zalagati da ta smotra bude jedna od najvažnijih manifestacija naše dijaspore. »

ANTARFILE

DINKA HRUSTANOVIĆ: MANIFESTACIJU TREBAJU MNOGO VIŠE PODRŽATI I VLASTI U BiH ALI I BOSANSKOHERCEGOVAČKA KULTURNO-UMJETNIČKA DRUŠTVA U DIJASPORI

»Sam grad Bihać otvorio je svoja vrata dijaspori i sa oduševljenjem ih prihvatio. Međutim, to je nešto novo i za sam grad a i za naša kulturno-umjetnička društva u dijaspori. Potrebno je da proradi savjest i kod jednih i drugih, da dođemo do saznanja da je ta smotra ono što za nas predstavlja najveću važnost u dijaspori, manifestacija na koju treba da se odazove što veći broj naših KUD-ova koji se trude da sačuvaju svoj jezik, identitet i kulturu. Mladi koji njeguju bosansku kulturnu baštinu pokazuju svoje umijeće i svoj rad. Na taj način i njeguju stara poznanstva, stiču nova i druže se jednom godišnje u svojoj matici BiH gdje upoznavaju i njene ljepote i gradove. Jednako tako je od velike važnosti i da sama država BiH shvati da su upravo KUD-ovi iz dijaspore najveći ambasadori BiH koji predstavljaju svijetu kulturne vrijednosti BiH. I zbog toga je potrebno dati veću važnost ovom projektu kako bi ona bila u obostranu korist.

Defileucesnika

 Zahvaljujem se svim pojedincima koji su na bilo koji način doprinijeli da folklorna smotra bh. dijaspore uspije i da se učesnici smotre vrate svojim kućama zadovoljni i sretni što su bili dio folklorne smotre bh. dijaspore u Bihaću. 

Posebno bih istakla g. Amarilda Mulića, direktora Nacionalnog parka Una, koji je sa svojim zaposlenim radnicima bio na raspolaganju za sve dane folklorne smotre, uz to je čak i obezbijedio dva radnika koji su bili 48 sati na raspolaganju i koji su se pobrinuli da se naši učesnici ugodno osjećaju u Bihaću. Zato ovom prilikom zahvaljujem i Abidu Loniću i Ismaru Kurtagiću za korektan odnos i dobro obavljen posao. Također, zahvaljujem i g. Husniji Malkoču, jednom od sponzora smotre, za njegov doprinos na realizaciji. Tu su i naši partneri knjižara Ilum koja je poklonila našim učesnicima edukativna knjižna djela i Nejra Okanović koja se bavi izradom glinenog nakita i koja je svojim vrijednim rukama izradila glinene poklone za naše učesnike. Zahvaljujem se Piksiju, radijskom voditelju, koji je povezivao program folklorne smotre i Tamburaškom sastavu Bedem koji se pobrinuo za dobro raspoloženje i zabavu našim učesnicima smotre.

Bez obzira na sve propuste samog grada Bihaća oko realizacije folklorne smotre, on je ipak prvi grad u BiH koji je imao sluha za potrebe dijaspore. Predstavnik grada Bihaća g. Nijaz Lipovača izvinjava se za sve propuste i jako mu je žao da je do njih došlo, ali obaćava da će se ti propusti ubuduće svesti na minimum. Naravno, nije sve njegova greška te greške treba potražiti na višim instancama jer nisu shvatili važnost ovog projekta«, za kraj je rekla selektor smotre Dinka Hrustanović iz Slovenije.

 

 

/ Sažetak