Ko će dobiti Zlatne globuse?
Datum objave: 11. 01. 2014 - 13:40

Ko će dobiti Zlatne globuse?

Holivudska elita okupiće se sutra na crvenom tepihu uoči dodjele Zlatnih globusa čime u Las Angelesu počinje takozvana "sezona nagrada" koja će ove godine biti žestoka, smatraju kritičari.

Historijska drama "12 godina ropstva" i priča o prevarantima iz 1970-tih "Američka prevara" glavni su konkurenti za Globuse, prvi šou u sezoni koji će kulminirati dodjelom Oskara 2. marta.

177114687652d1052f8b793964004258640x427

Za Zlatni globus takmiče se još i svemirski triler "Gravitacija", film o somalijskim piratima "Captain Phillips", porodična drama "August: Osage County" i trosatni ep o skandaloznom svijetu finansija "Vuk sa Wall Streeta".

Kada je riječ o drami, glavni favorit za glumački Globus je Britanac Chiwetel Ejiofor za ulogu u "12 godina ropstva" čiji je režiser i sunarodnik Steve McQueen također nominovan.

Kada je riječ o ženskim ulogama u drami, najviše šanse ima Cate Blanchett za ulogu u najnovijem filmu Woody Allena "Blue Jasmine", iako mnogi šanse daju i Sandri Bullock (Gravitacija) i Emma Thompson (Spašavanje G. Benksa).

Na malom ekranu, serija "House of Cards" mogla bi da osvoji Globus kao i kutlna "Čista hemija" (Breaking Bad) koja je završena u septembru.

Najviše nominacija imaju "12 godina ropstva" i "Američka prevara" - po sedam svaki, dok "Nebraska" ima pet.

"Captain Phillips" gdje Tom Hanks igra kapetana teretnog broda koji napadaju somalijski pirati i "Gravitacija" sa Bullockovom i George Clooneyem kao astronautima, imaju po četiri nominacije svaki.

Za najbolji film nominovani su "12 godina ropstva", "Captain Phillips", "Gravitacija", "Philomena" i "Rush". Zanimljivo je da je Li Danielsov "Batler" izostavljen.

Kada je riječ o stranim filmovima tu su pobjednik Kanskog festivala "Blue is the Warmest Color", iranski film "Prošlost", italijanski "The Great Beauty", danski "The Hunt" i animirani japanski film "The Wind Rises".

Nominovani za najbolju TV dramu su "Čista hemija", "Downton Abbey", "Dobra žena", "House of Cards" i "Masters of Sex".

/ Sažetak