Preminuo legendardni holivudski producent Saul Zaentz Dobio Oscare za filmove "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Amadeus" i "Engleski pacijent"
Autor: Fena
Datum objave: 06. 01. 2014 - 20:14

Preminuo legendardni holivudski producent Saul Zaentz

Filmski producent Saul Zaentz, koji je dobio Oscare za filmove "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Amadeus" i "Engleski pacijent" preminuo je u 92. godini.

Holivudski velikan, Zaentz je ušao u filmski biznis tek u pedesetim godinama života, nakon što je već stvorio bogatstvo u muzičkoj industriji. 

Većina njegovih filmova bila je zasnovana na književnim djelima, i on je polagao prava na romane JRR Tolkiena. 

Zaentz je preminuo u svom domu u San Franciscu od komplikacija izazvanih Alzheimerovom bolešću, prenosi BBC. 

- On je bio sjajan čovjek - izjavio je njegov nećak Paul Zaentz, koji je također filmski producent. 

Zaentz je rođen u Passaicu, u New Jerseyu 1921. godine, i kasnije se pridružio Američkoj vojsci u kojoj je služio u Evropi i na Pacifiku tokom Drugog svjetskog rata. 

Nakon vojne službe, on se nakratko pokušao baviti radom na farmi pilića prije nego što je odselio u San Francisco kako bi pohađao poslovnu školu. 

Njega je angažovala kao prodavača jazz producentska kuća Fantasy Records, a 12 godina kasnije on je kupio tu kompaniju od njenih osnivača. 

U odmaku od svog uobičajenog izbora umjetnika - među kojima su bili Dave Brubeck i pjesnik Allen Grinsberg - Zaentz je potpisao ugovor s rock grupom Credence Clearwater Revival, koja je njegovoj producentskoj firmi donijela milione dolara. 

To mu je omogućilo da nabavi brojne druge jazz producentske kompanije, dajući mu pristup umjetnicima poput Johna Coltranea, Milesa Davisa, Theloniousa Monka i mnogim drugim. 

/ Sažetak