Norveški ljekar Mads Gilbert za AA: Iako mi Izrael prijeti, nastavit ću da pomažem Palestincima
Datum objave: 20. 11. 2014 - 15:07

Norveški ljekar Mads Gilbert za AA: Iako mi Izrael prijeti, nastavit ću da pomažem Palestincima

Norveški ljekar Mads Gilbert, koji je liječio hiljade Palestinaca u Pojasu Gaze 30-ak godina, a kojem je Vlada Izraela prije nekoliko dana zabranila ulazak u Gazu zbog sigurnosnih razloga, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe kako će nastaviti pomagati Palestincima uprkos namjeri Izraela da ga u tome spriječi. 

- Obama, imate li srce? - 

Norveški ljekar je postao poznat u svjetskoj javnosti nakon što je 31. jula 2014. godine obavio porođaj Palestinke pod "kišom granata", a koja je pritom na svijet donijela četvorke. Nedugo prije toga uputio je i protestno pismo američkom predsjedniku Baracku Obami u kojem je upozorio svijet o stradanju nedužnih civila u Gazi, te upitao predsjednika Obamu "Ima li srce?".

"Pokušao sam se vratiti u Gazu u oktobru da bih radio u bolnici Shifa, ali izraelska policija me zaustavila na granici. Imao sam svu potrebu dokumentaciju, urednu vizu i poziv, ali ipak mi nisu mi dozvolili ulazak na graničnom prelazu Erez. Ljubazno sam razgovarao sa izraelskim vojnicima i upitao zašto me ne mogu pustiti u Gazu. Odgovorili su mi kako to ne mogu učiniti zbog sigurnosnih razloga i naredbe koju su dobili, navodno, od viših struktura vlasti. Za mene je takva odluka bila nerazumna i neprihvatljiva, ali sam se nakon svega morao vratiti u Norvešku gdje se trenutno nalazim", rekao je Gilbert.

Ističe kako su se norveške vlasti uključile u ovaj slučaj kako bi riješile problem. Napominje kako, uprkos svim diplomatskim naporima Norveške, Izrael još uvijek nije promijenio odluku u vezi sa ulaskom norveškog ljekara u Gazu.

"Nakon svega što se desilo na granici, odmah sam kontaktirao ambasadu Norveške u vezi sa ovim problemom. Kasnije su mi javili da je Izrael protiv mene odredio trajnu zabranu ulaska u Gazu. Ambasada je pokušala da dobije više informacija zašto sam uopšte dobio zabranu. Tražili su da Izrael promijeni tu odluku napominjući kako je humanitarna situacija u Gazi još uvijek teška i kako postoji potreba za ljekarima u tamošnjim bolnicama. Ipak, na kraju su obaviješteni da je u ovom momentu nemoguće promijeniti tu odluku koja je donešena prošlog mjeseca", kazao je Gilbert.

- Norveška riješava problem - 

Ipak, izražava nadu kako će uskoro ponovo moći posjetiti Gazu kako bi pomogao u liječenju bolesnika i ranjenika koji se nalaze u bolnicama. Napominje kako je svaka njegova posjeta Gazi bila humanitarnog i prijateljskog karaktera kako bi pomogao ugroženima i ranjenim građanima kojima je pomoć bila prijeko potrebna.

Inače, Gilbert je šef Klinike za urgentnu medicinu u bolnici "Universitetssjukehuset Nord-Noreg" i profesor urgentne medicine na Univerzitetu u Tromsu, ali već skoro 30 godina pomaže u liječenju pacijenata u Gazi. Tokom razgovora sa AA izražava nadu da će ponovo krenuti na put prema Gazi.

"Norveška ambasada mi je prvo javila da je riječ o doživotnoj zabrani ulaska u Gazu. Ali ipak kasnije smo utvrdili da se radi o zabrani koja nije doživotna i koja traje dok se ne promjene okolnosti. Cijeli slučaj sam prepustio norveškim vlastima da riješe. Nadam se da ću uskoro moći slobodno i bez problema putovati u Gazu kao i ranije", istakao je Gilbert.

- Nastavak pomoći Gazi - 

Napominje kako je Izrael donio takvu odluku protiv njega zbog kritika koje posljednjih godina javno iznosio protiv države Izraela.

"Nikada nisam prekršio nikakav izraelski zakon ili sigurnosnu regulativu. Ova zabrana sigurno nije usmjerena samo protiv mene. Mislim da je Izrael time želio kazati kako neće dozvoliti ulazak ljudima koji jednostavno žele pružiti humanitarnu podršku i pomoć Palestincima. Izrael ne želi da ja nastavim sa svojom podrškom Palestincima. Iako Izrael ovim želi da mi zaprijeti, ja ću i dalje nastaviti da pružam podršku i pomoć Palestincima i da pomažem u liječenju pacijenata u Gazi", poručio je norveški ljekar AA.

Inače, Gilbert je tokom posljednjih izraelskih napada dvije sedmice boravio u Gazi gdje je zajedno sa palestinskim medicinskim osobljem pomagao u spašavanju ranjenih civila. Bio je istaknuto lice u kampanji za pomoć palestinskim žrtvama tokom operacije izraelske vojske na Gazu u kojoj je ubijeno više od 2.100 Palestinaca. Tokom napada na Gazu, Gilbert je često davao intervjue medijima o situaciji na terenu i o nestašici medicinskih potrepština. Norveški ljekar je i 2008. i 2012. godine, također, pomagao u liječenju ranjenih tokom sukoba u Gazi.

Nakon posljednjeg boravka u Gazi tokom izraelske ofanzive i povratka u Norvešku bio je u žiži svjetske javnosti nakon poziva arapskim liderima da "obustave isporuku nafte Amerikancima dok se ne ukine opsada i bombardiranje Gaze i dok Palestincima ne budu data njihova prava".

/ Sažetak