Vrijeme je za Željinu legendu : Baždarevića za selektora
Datum objave: 17. 11. 2014 - 09:56

Vrijeme je za Željinu legendu : Baždarevića za selektora

Mehmed Baždarević je Željina legenda, sarajevska ali i jugoslovenska. Mehmed Baždarević je bosansko - hercegovačka legenda. Nije nametljiv, igrač njegovih kvaliteta danas bi vrijedio najmanje 50 miliona eura. Nije valjda naprimjer Fellaini bolji igrač od Meše kako ga od milja zove raja širom svijeta. Trener sa francuskom diplomom stidljivo čeka šansu da sjedne na klupu svoje zemlje. Nikome nikada nije skidao glavu, uvijek je odmjereno komentarisao selektore i nikada nije sebe stavljao u prvi plan. 111 utakmica ima u svim selekcijama bivše Jugoslavije,rekorder a kada je trebalo i na kraju karijere sa 36 godina doletio je da se odazove i da igra prve utakmice u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

mesaizidan

Najmanje što sam mogao uraditi za svoju zemlju kad već nisam bio u ratu je da se odazovem i pomognem, uvijek će reći Meša. To što je on napravio u Francuskoj kao trener se graniči sa nemogućom misijom. Sa malim klubom kao što je FC Istres ulazi u prvu Francusku Ligu 2004 godine a sa Grenoblom kojeg je vodio 3 godine isti uspjeh ponavlja već u prvoj sezoni 2007 godine. Tri godine je radio u prvoj francuskoj ligi, kasnije i sa svojim najdražim klubom, poslje Želje naravno, Sochaux. U dva navrata je radio u Al Wakri u Kataru gdje zabilježio najbolje rezultate a vodeći ekipu Etoile du Sahel u Tunisu dolazi do finala afričke Lige prvaka. Trenutno je u dva navrata odbijao Alžirske klubove, zatim Sion a spominje se i kao mogući selektor Makedonije i Crne Gore. Mehmed Baždarević je čovjek koji voli da radi, studiozan i marljiv kakav je bio i igrač. Mehmed Baždarević zaslužuje klupu bh reprezentacije jer to želi a siguran sam da bi i u selekciji od strane igrača bio dočekan sa velikim respektom. On ne želi da preko mrtvih dođe do pozicije i zato će uvijek i o Papetu i ostalima govoriti sve najbolje.

Fudbalski savez treba da prepozna čovjeka koji će sjesti sada na "užarenu"klupu bh selekcije i preuzeti odgovornost. Meša je preuzimao odgovornost i u Želji, reprezentaciji Jugoslavije, preuzeće je i ovdje, red je da ga pozovete. Na kraju, sigurni smo da bi Ivica Osim volio da njegov najbolji igrač sjedne na klupu jer "OKAC"kako ga je zvao sigurno zna ovaj posao. Vrijeme je za promjene i zato čelnici fudbalskog saveza imaju šansu i ne smiju je propustiti.

/ Sažetak