Belgrade Venture Forum: U regionu ogroman i neiskorišćeni potencijal za razvoj privatnog biznisa
Datum objave: 05. 11. 2014 - 17:38

Belgrade Venture Forum: U regionu ogroman i neiskorišćeni potencijal za razvoj privatnog biznisa

U regionu postoji ogroman neiskorišćeni potencijal za razvoj privatnog sektora kroz finansiranje na osnovu udjela u kapitalu preduzeća, poručeno je danas na početku trećeg "Belgrade Venture Forum" u Beogradu.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić je, otvarajući najveći inovacioni i investicioni forum na Balkanu "Belgrade Venture Forum", rekao da je ponuda finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća danas nepovoljna i da se mahom zasniva na kreditnim ponudama banaka.

Sertić je istakao da su finansijski instrumenti zasnovani na udelu u kapitalu izuzetno značajni za inovativna i brzorastuća preduzeća, koja u razvijenim zemljama igraju veliku ulogu u finansiranju tog sektora, a da su u Srbiji tek u začetku.

"Iako su ova preduzeća mali procenat u sektoru malih i srednjih preduzeća, međunarodna istraživanja su pokazala da su ona ključna za osiguranje dugoročne konkurentnosti zemlje", istakao je Sertić.

On je istakao da se preduzetni kapital danas susreće sa zakonskim preprekama, ekonomskim i finansijskim ograničenjima, ali i sa niskim nivoom svesti u privatnom i javnom sektoru o njegovom postojanju i značaju.

Sve to, kako je podvukao, otežava njegov razvoj i forum preduzetnog kapitala pomaže da se podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća.

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Michael Davenport je učesnicima "Belgrade Venture Foruma" poručio da  Vlada Srbije ulaže napore za oživljavanje ekonomije i poboljšanje poslovnog okruženja te da ovaj skup može dopronjeti konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

On je naglasio i da su Srbiji potrebni novi zakoni, kako bi se ubrzale procedure, ali i obrzovanje koje je potrebno tržištu.

Skup nosilaca ideje biznisa i investitora je najveći te vrste u Srbiji i na njemu će govoriti više od 150 učesnika.

"Belgrade Venture Forum" već tri godine investitorima iz cijelog svijeta predstavlja inovativne tehnološke kompanije iz Srbije i regiona.

Na skupu je prema najavama organizatora više od 50 investitora iz 15 zemalja, koji upravljaju fondovima vrijednim i po nekoliko milijardi evra i spremni su da investiraju od 25 hiljada do više miliona evra po kompaniji, ima priliku da vidi 29 najkvalitetnijih ideja iz 11 zemalja.

Ove inovativne firme dobiće priliku da steknu važno iskustvo, uspostave vrijedne kontakte sa investitorima i partnerima, kao i da dobiju novac koji će im pomoći u daljem razvoju.

/ Sažetak