Ispovjest prvakinje Srbije u atletici: Ostala sam nepokretna poslije porođaja
Autor: blic.rs
Datum objave: 08. 10. 2014 - 09:37
Foto: O.Bunić

Ispovjest prvakinje Srbije u atletici: Ostala sam nepokretna poslije porođaja

Posle 16 sati provedenih u porođajnih sali, Aleksandra je na svet donela ćerkicu Ivonu. A onda je nekoliko dana posle porođaja shvatila da je gotovo nepokretna. 
- U GAK u Višegradskoj ulici došla sam zdrava, a izašla nepokretna - kaže Aleksandra za “Blic”.

 

Dodaje da je “porođajna agonija trajala čitav dan”.

atleiarka

 

 

Noći su mi bile najgore
Tek na insistiranje mog supruga dozvolili su da u sobi stalno bude neko od mojih, jer od sestara nisam imala pomoć. Najgore su bile noći, kada sestre ne čuju moje dozivanje, a ja sam morala u kupatilo. Zato sam trpjela satima. Dešavalo se da mi stave gusku, pa da me ne obilaze ceo dan, priča Aleksandra.


Ustaj, ženo, i okupaj se 
- Kada su me poslije porođaja odveli u sobu, imala sam jezive bolove, ali sam smatrala da je to normalno pošto je porođaj bio baš težak. Čak su mi sestre i lekari govorili da moram da ustanem, da prošetam i da se okupam. A ja nisam znala šta ću od bolova. Kada sam pitala ljekare i sestre zašto imam nesnosne bolove i da li je sa mnom sve u redu, rekli su mi da su bolovi sasvim normalna stvar posle porođaja i da ne brinem. Eto, to sam doživela u bolnici

- Sporo sam se otvarala i očekivala sam da će me poroditi carskim rezom ili da će uraditi bilo šta samo da se beba i ja ne mučimo. Međutim, ostavili su me da se porađam 16 sati! A posle porođaja vratili su me u sobu, gdje sam tri dana ležala u bolovima. Tek trećeg dana saznala sam šta mi je: povreda sinfize ili pubične kosti. Zbog toga sam nepokretna - priča Aleksandra dok na grudima drži malu Ivonu, koja sada ima mjesec dana.


Aleksandra ne zna ime llekara koji ju je porodio, jer su se smenjivali kako im se smena završavala. Ali zna da su je posle

porođaja prisiljavali da ustane.


- Kada sam drugog dana ustala, samo sam se srušila, od bolova sam pala u nesvjest. Ni tada ni llekari ni sestre nisu reagovali. Mislili su da se prenemažem. Sutradan kada me je suprug podigao iz kreveta takođe sam se srušila od bolova. E, tek tada su se ljekari odlučili da urade ultrazvuk i rendgen. Utvrdili su da imam povredu simfize, koja zahteva strogo mirovanje - kaže Aleksandra.


Iako su joj govorili da će ubrzo kući, Aleksandri je bilo sve lošije. Rezultati su pokazivali povećane trombocite, brisevi nisu bili u redu, ali su svi u bolnici ćutali.

 

Kući su je pustili tek 19 dana posle porođaja. Dijagnoza: „otpušta se u dobrom opštem stanju“. Koliko je stanje bilo “dobro”, najbolje govori podatak da su Aleksandru do vrata bolnice dovezli u krevetu jer je bila potpuno nepokretna.

 

- I mjesec dana poslije porođaja je isto, imam jake bolove, jedva odlazim do toaleta, a imam i bebu. Moja priča je priča o našim porodilištima. To mora da prestane - poručuje Aleksandra.

/ Sažetak