Vikend za hokejašice u Sarajevu: Hokej sve popularniji u zemlji koja nema ledenu dvoranu
Datum objave: 08. 10. 2014 - 09:07

Vikend za hokejašice u Sarajevu: Hokej sve popularniji u zemlji koja nema ledenu dvoranu

Hokejaški savez Bosne i Hercegovine (HS BiH) u saradnji sa Međunarodnom hokejaškom federacijom (IIHF) predstojeće subote u Sarajevu organizovat će "Vikend za hokejašice" (World Girls' Ice Hockey Weekend), javlja Anadolu Agency (AA). 

Bit će to odlična prilika za dodatnu promociju ovog dinamičnog sporta, koji je posljednjih godina na prostorima BiH sve popularniji.

Kako je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao predsjednik Hokejaškog saveza BiH Senad Zaimović, nedostatak ledene dvorane u Sarajevu jedini je problem munjevitom razvoju hokeja u BiH.

"Sve aktivnosti i napori koje poduzimamo u razvoju hokeja imaju samo jedan cilj, gradnju ledene dvorane sa plohom za barem devet mjeseci rada godišnje. Tek tada ćemo imati normalne uvjete i kvalitetnu podlogu za postizanje pravih rezultata. Imamo tim, imamo kvalitetne trenere i veliki broj sjajnih omladinaca širom Evrope. Nedostaje nam elementarna infrastruktura kako bismo se dalje razvijali", rekao je Zaimović, naglasivši da će vodstvo Saveza u predstojećoj sezoni posebnu pažnju posvetiti radu sa djevojčicama.

"Upravo s tim ciljem u subotu ćemo organizovati lijepo druženje ispred Sarajevo City Centra. Veoma smo motivirani, imamo velike ciljeve i nekoliko iznimno nadarenih mladih hokejašica koje će jednog dana igrati i u dresu s državnim grbom", dodaje Zaimović.

Subotnji događaj posebno je važan za selektora muške hokejaške reprezentacije BiH Anthony Londona. Kanađanin s bh. državljanstvom pravi je sportski entuzijasta. Neprocjenjiv je njegov doprinos razvoju hokejaške zajednice u BiH. London u razvoju ženskog hokeja vidi sjajnu priliku za djevojčice "da se sportski izraze i počnu baviti sportom".

"Baviti se sportom uvijek je dobro rješenje. Stoga, jako je važno da se roditelji sa djevojčicama pojave ispred Sarajevo City Centra u subotu od 11 do 16 sati, da se družimo, uživamo, upoznajemo s ovim čarobnim sportom. Nemam led, ali imamo veliki plato u centru grada. Volio bih da nas bude što više, da se upoznamo s pravilima hokeja i naučimo nešto novo", zaključio je London u razgovoru za Anadolu Agency.

"World Girls' Ice Hockey Weekend" događaj je koji posljednjih godina privlači veliku pažnju širom svijeta. Ovim druženjem i zvanično će biti najavljena nova hokejaška sezona u Bosni i Hercegovini. 

/ Sažetak