Najčešće greške koje prave većina kuhara
Datum objave: 26. 08. 2014 - 18:02

Najčešće greške koje prave većina kuhara

Standardne greške većine koji određeno vrijeme provode u kuhinji, na kraju rezultiraju da određeni obrok ili slastica nije onakva kakva je zamišljena. Gdje se čine greške te kako ih ne ponavljati.

1. Pročitajte recept do kraja

Čak i najbolji recepti ponekad ne daju najvažnije upute na samom početku. Mariniranje se često ukomponira u sredinu recepta, a vrlo je važno za konačan ishod jela.

2. Radite krive zamjene namirnica

Čuli ste da se maslac može mijenjati s jabučnim sokom, tačno! Ipak, ne može se zamijeniti cijela doza jer će tada kolač ispasti gnjecav i vodenast. U nekim drugim slučajevima gumast. Slijedite recept. Ako nemate sve potrebne sastojke dobro proučite na koji način ih zamijeniti i koje količine koristiti.

3. Vrijete kad biste trebali kuhati

Kuhajte na laganoj vatri dobar sat nije isto što i staviti na srednji plamen i skratiti si muke za pola sata. Isto vrijedi i za pripremu mesa. Moguće da krivo pečenje izgori površinu i ostavi sirovu sredinu, slično je i s pripremom gulaša.

4. Predugo ste topili čokoladu

Vrlo je lako uništiti čokoladu zato s njom treba imati strpljenja. Uvijek kuhajte na vrlo slaboj vatri, ako topite čokoladu na pari i nemojte dozvoliti da voda vrije jer znači da je temperatura previsoka, a ako se služite mikrovalnom pećnicom provjerite “situaciju” svakih 20-tak sekundi.

5. Premekani maslac

Nećete moći oblikovati kekse, smjesa će se razljevati i slično. Kako bilo, ne želite to! Ako želite ubrzati proces omekšavanja maslaca razdjelite ga na manje komadiće, ali nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu.

6. Previše ste zagrijali mliječne proizvode

Mliječni proizvodi kao primjerice mlijeka ili vrhnja ne smiju provrijeti. Ako ste uz sve napore ipak pretjerali dodajte kukuruzne krupice ili griza te će biti lakše kontrolirati vrenje, a i zgusnut će smjesu.

7. Ne znate procijeniti kako grije vaša rerna

Ponekad vaša rerna grije preslabo, ponekad vam dio lazanja uvijek zagori. Napravite test s hljebom. Šnite tosta poslažite po plehu pa pustite 10 minuta na 180°. Tako ćete jednostavno ustanoviti kako griju koji djelovi pećnice i po tome rasporediti svoje namirnice.

8. Niste precizni u zadanim mjerama

Ako piše jedna supena kašika, vi ju natrpate toliko da jedva pridžavate žlicu. Drugi puta je pak jedva napune. Ni jedna krajnost nije dobra. Mnogo nas voli raditi “od oka” i “osjetiti pod rukom” ali za one koji nisu toliko vješti savjetujemo da ne odstupaju od recepta.

9. Natrpali ste tavu s previše namirnica

Nemojte natrpavati tavu kojekakvim čudima. Pustite da svaka namirnica “ima zraka”. Ako to ne napravite jelo će vam puno lakše zagorjeti, ostati suho i žilavo. Koristite dvije tave istovremeno ili pripremite jelo “u dvije ture”.

/ Sažetak