Saveznici u borbi sa stresom: Top 10 namirnica koje smiruju
Autor: 24.sata.hr
Datum objave: 04. 08. 2014 - 22:54

Saveznici u borbi sa stresom: Top 10 namirnica koje smiruju

Šparoge

Stres podiže razinu kortizola koji jača želju za hranom i samim time podiže rizik od debljanja. Žene u stresnim situacijama imaju pojačan apetit za ugljikohidratima i slatkišima. Što se više jede prerađene hrane, to je i raspoloženje gore. Šećer brzo diže energiju, ali je i jednako brzo spušta. Bolje je jesti šparoge jer one obiluju vitaminom B koji djeluje umirujuće. 

Avokado

Slično kao i šparoge, avokado obiluje vitaminom B koji djeluje umirujuće i sadrži kalij koji snižava krvni tlak. Odličan je dodatak prehrani u stresnim situacijama i zato što je bogat glutationom, antioksidansom zaduženim za sprječavanje apsorpcije masti koje pak uzrokuju oksidativni stres. 

Borovnice

One sadrže antiokisadan antocijan koji povećava prokrvavljenost mozga i poboljšava kognitivne funkcije. Osim toga, obiluju vitaminom C koji ublažava posljedice stresa. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji prije stresnih situacija uzimaju vitamin C imaju niži razinu kortizola u organizmu i niži tlak nego oni koji ga ne koriste. 

Indijski oraščići

Niska razina cinka u organizmu povezuje se s osjećajem tjeskobe i depresijom, a nadoknadit ju mogu indijski oraščići. U porciji od 100 grama ima 5,78 miligrama cinka, a preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce. 

Čaj od kamilice i zeleni čaj

Ovaj čaj smiruje i ublažava osjećaj tjeskobe. On podiže razinu glicina, aminokiseline koja opušta živce. Slično djelovanje ima i zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji djeluje opuštajuće. Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobivali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimke moždanih valova pokazale su opušteno stanje.  

Tamna čokolada

Ona je bogata magnezijem i triptofanom koji smiruju živčani sustav. Odlično ublažava stres i osjećaj tjeskobe jer podiže razinu serotonina, hormona sreće. Najbolji izbor je čokolada s visokim postotkom kakaa.

Bijeli luk

Stres oslabljuje imunološki sistem stoga su tijelu potrebne namirnice kao što je bijeli luk. On obiluje alicinom, prirodnim spojem koji sprječava nakupljanje masti u krvnim žilama i čisti toksine iz tijela. Češnjak neutralizira oksidativni stres, jača imunitet i smanjuje rizik od kancerogenih procesa. 

Zobena kaša

On sadrži ugljikohidrate koji podižu razinu serotonina, hormona sreće u tijelu. Time popravlja raspoloženje i ublažava štetne posljedice stresa. Također, obiluje beta glukanom koji jača imunitet. 

Kamenice

Osim što su afrodizijak, kamenice baš kao i indijski oraščići obiluju cinkom. Manjak ovog minerala povezuje se s depresijom i tjeskobom. Šest kamenica u prosjeku sadrži više od pola preporučenog dnevnog unosa cinka. 

Orasi

Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osjećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa te snižavaju povišeni krvni tlak, piše 24sata.hr.

/ Sažetak