Počinje festival EXIT
Autor: Fena
Datum objave: 10. 07. 2014 - 14:05

Počinje festival EXIT

Večeras na Petrovaradinskoj tvrđavi počinje novosadski EXIT, jedan od najvećih muzičkih festivala u Europi, tokom kojeg će nastupiti brojne svjetske muzičke zvijezde, kao što su Pet Shop Boys, Damon Albarn, Skrillex, Suede, Hurts, Gloria Gaynor, Asian Dub Foundation i The Afghan Wigs, a među njima i poznati hrvatski izvođači 2Cellos i Rundek Cargo Trio.

 Ovogodišnji EXIT održava se na dva mjesta - u Novom Sadu od 10. do 13. srpnja, i Budvi u Crnoj Gori od 15. do 17. srpnja. 

 Direktor EXIT-a Dušan Kovačević najavio je spektakularno otvaranje festivala, koje potpisuje kreatorica i dizajnerica ES Devlin, zadužena za dizajn ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, a u glavnoj ulozi na najvećoj festivalskoj pozornici bit će Pet Shop Boysi. 

 Trenutno najveći interes vlada za programom koji će biti održan u petak, 11. srpnja, kada na glavnoj bini nastupaju Rudimental, koji su proglašeni najboljim novim britanskim izvođačem, i Gloria Gaynor, "vlasnica" vjerojatno najvećeg disco hita "I Will Survive". 

 Osim glavne pozornice, posjetitelje će sigurno masovno privući i Dance Arena, gdje nastupaju vedete elektronske muzike Disclosure, Afrojack i Carl Cox, a za ljubitelje žešćeg zvuka tu je Explosive Stage, na kojem će "prašiti" punk bendovi poput Madball i 7 Seconds, te metalci Arkona i Sabaton. 

 Na Huawei Fusion Stageu naći će pak mjesto brojne grupe iz regije, kao što su Disciplin A Kitschme i S.A.R.S. iz Beograda, Atheist Rap iz Novog Sada i sarajevska Bombaj Štampa, a iz Hrvatske Pips, Chips & Videoclips i Punčke. 

 Govoreći o programu na Sea Dance festivalu, koji će se odmah nakon EXIT-a u Novom Sadu održati na plaži Jaz u Budvi, Kovačević je najavio da će na njemu također nastupiti velike zvijezde - Example, Jamiraquai i Underworld, te mnogi drugi renomirani izvođači. 

 Direktor EXIT-a na ovogodišnjem izdanju tog festivala očekuje dvostruko više gostiju iz inozemstva nego lani, čime će opravdati titulu najboljeg velikog muzičkog festivala u Evropi, koju je dobio početkom godine na dodjeli European Festival Awards. 

 Prošle godine je muziički festival na Petrovaradinskoj tvrđavi posjetilo oko 200.000 gostiju iz zemlje i inozemstva. 

/ Sažetak