Nije nam svejedno kako se vraćate Igrajte za BiH kao što su to uradili Meksikanci
Autor: Sabahudin Topalbećirević
Datum objave: 24. 06. 2014 - 13:50

Nije nam svejedno kako se vraćate

Ostao nam je Iran kao zadnja utakmica na jubilarnom dvadesetom Svjetskom prvenstvu. Ostaje Iran kao tačka na neuspjeh ili kao povratak u ono u šta smo vjerovali. Očekivali smo vaše utakmice sa tolikom dozom sreće, patrotizma, ljubavi i u konačnici nade za sve nas koji vas vole, za sve one koji su čekali da nakon toliko godina vidimo našu reprezentaciju na največoj smotri fudbala.Niste se proslavili ali iskreno niti razočarali. Bar mene koji eto ima nekog iskustva kada su velika takmičenja u pitanju.

Euforija nakon poraza od Argentine, sve je bilo sjajno, bajno je tipično za ove prostore, bez ozbiljne analize koja bi pokazala da nas je Argentina pobjedila "pješke"a da smo mi bili itekako impresionirani protivnikom. Smeta mi što ste svi zajedno više proslavili sliku sa Maradonom nego gol Vedada Ibiševića. Vaša naivnost ali  i stručnog štaba je beskrajna. Ne dajete novinarima izjave, mrsko vam je, maltretirate ih ali zato je špijuna bilo na sve strane samo što vi to ne znate zbog umišljenosti, posebno prepotencije pojedinaca, potpuno neopravdane.

Što se tiče igre, za mene ste bolje igrali protiv Nigerije, tu nas je zaista sudija ukopao ali baš tako da ćemo ga pamtiti decenijama. Safet Sušić je označen kao krivac, možda i jeste, na kraju krajeva on je taj koji je birao, kome smo svi vjerovali. Ali, način na koji se pojedine "kolege"obračunavaju sa Sušićem je dokaz da ovdje sreće nema, da sve brzo zaboravimo, da nam je pamet kratka a prekletstvo, zavist i sve ono što ne velja usađeno u naš organizam. 

Kritika je najbolja stvar koja se može desiti, svakome pa i vama. Nacija živi za vas, navijači su prodavali auta, dizali kredite da bi vas bodrili u Brazilu. Moje kolege znam to dobro  su danima slali izvještaje, hvalili vas, okretali slike iz kampa, sve samo radi mira i uspjeha kojeg smo očekivali. Naravno da je bilo i onih koje sam već gore i opisao.

Generalno, svi bi trebali biti isti, sramno je, ponavljam da se ne daju izjave našim kolegama a trči se stranim makar oni bili potpuno nebitni. Novac kvari ljude ali Bogami neke i nauči ponašanju, kulturi govora, neke koji uistinu žele i hoće.

Moja majka nema Facebook, i mnogo majki i očeva, deda i nana, mladih ljudi koji sebi ne mogu priuštiti kompjuter. Mi živimo u siromašnoj zemlji, mnogo kuća još uvijek gleda u crno-bijele televizore i željeli bi čuti šta o svemu misli Edin Džeko u koga se kunu, šta kaže Safet Sušić i hoće li se izvinuti naciji Emir Spahić kao što je to naprimjer uradio Wenger ili rukometaši Srbije.

Još nakon utakmice protiv Francuske u Parisu smo to očekivali. Mi smo zaslužili dolazak u Brazil i zato ste bili slavljeni, paženi i maženi.Sada niste uradili dobro posao, nema tapšanja po ramenu, valjda je to normalno, dobro vi to znate igrajući po Evropi itekako.

 Želimo pobjedu protiv Irana. Želimo da vidimo da ostavljate srce na terenu, da vam je stalo do ove zemlje i do onih koji vas vole. Bolji ste od Irana. Da li vam je krivo što Meksiko ide dalje a još samo prije 20 tak dana ste pregazili taj isti Meksiko. Oni su ostavili srce, dušu, sve za zemlju iz koje dolaze. Mi smo za sada ostavili rupu iz koje čekamo da se izvadimo. Dolaze informacije da neko neće da igra. Ko je taj, recite nam da svi znamo.

Čujemo da neki govore da ne treba ni zapeti protiv Irana, e dragi Bože.  Safete, ostao si nam dužan i bez obzira odlaziš li ili ostaješ vrati posrnuli autoritet, promjeni, uradi šta god hočeš ali se vrati sa pobjedom.

VRATITE SE S POBJEDOM, OBRAZ VRATITE JER TO MOŽETE, JER TO HOČETE, JER MI TO ŽELIMO. U suprotnom nemojte se ni vraćati, bar neko vrijeme, ostanite na Copacabani i sunčajte se. I to ste zaslužili..

/ Sažetak