Koje greške ne smijemo praviti nakon održanog treninga
Datum objave: 19. 06. 2014 - 22:35

Koje greške ne smijemo praviti nakon održanog treninga

Svi koji treniraju većinu ovih stvari znaju, ali da li ih se adekvatno pridržavaju? Šta je potrebno da uradite nakon treninga da bi se vaše tijelo odmorilo od fizičkih napora.

Ne čekate da se ohladite 

Morate još malo sačekati i usporiti otkucaje srca i krvni pritisak jer ćete tako smanjiti rizik od povreda. Nakon treninga nemojte samo sjesti, već ga završite nekim laganim aerobikom ili šetnjom na traci. 

Zaboravite da se istegnete 

Istezanje služi da biste mogli normalno da funkcionišete sljedeći dan bez upale mišića. Kada nemate upalu mišića lakše ćete se vratiti u teretanu sljedeći dan. "Win-Win" situacija. 

Ne jedete ništa nakon treninga 

Kao što je pred trening hrana gorivo pred sam trening tako vam može i pomoći u oporavljanju mišića nakon treninga. Bilo bi savršeno da uzmete kombinaciju ugljenih hidrata i proteina (npr. jogurt i orasi). 

Ne presvlačite se 

Čista odjeća nakon treninga je obavezna! Ne samo što se možete prehladiti, već mokra odjeća puna znoja može biti uzrok raznih infekcija. 

Častite se pićem 

Izvinite, ali đus-vodka nije dozvoljena nakon treninga. Alkoholna pića uključujući i te primamljive koktele usporavaju oporavak mišića, dehidriraju vaše tijelo i povećavaju rizik od ugrušaka. Najbolje je da pijete samo vodu, a alkohol možete tek nakon sat vremena. 

Ne tuširate se 

Znoj na koži podstiče rast bakterija koje mogu izazvati osip. Zato je veoma važno da se u najkraćem vremenskom roku od treninga istuširate. 

Ne spavate 

San je najbolji lijek za izmorene mišiće nakon treninga. Zašto? Zato što baš tada vaše tijelo počinje da se liječi i jača mišiće.

/ Sažetak