Bosna i Hercegovina je već prvak svijeta Mi smo već pobjednici, za one koji ne znaju
Autor: Sabahudin Topalbećirević
Datum objave: 11. 06. 2014 - 10:34

Bosna i Hercegovina je već prvak svijeta

Znamo li mi uopšte šta znači plasirati se na Svjetsko prvenstvo i to u Brazilu i koliko to vrijedi za jednu zemlju. Nekad znamo, nekad ne znamo iz objektivnih razloga ali i iz onih koji ne bih sada da spominjem.

Debitanti smo na Svjetskom prvenstvu, jedini među 32 reprezentacije. U Brazilu više ne znaju nego što znaju o BiH i to me uvijek naljuti. Zašto sam ja znao i sa 15 godina i danas sa skoro blizu 50, sve države i sve glavne gradove svijeta? Volio sam geografiju, istina, ali nisam ni ja morao znati koji je glavni grad - naprimjer, Mongolije, ne to je lako, naprimjer Belizea?

Pitam se trebam li znati..Nešto bi me stid bilo da ne znam bar sve glavne gradove u Evropi..Ovdje u Brazilu a Bogami manje više svugdje drugo slabi su mi sa geografijom. Ovo se ne odnosi na ljude sa prostora bivše Jugoslavije, posebno generacije starije od mene i nešto mlađe. Jesu nas naučili, svaka čast. Zašto smo prvaci svijeta, pitam se i stvarno mislim da jesmo, ne samo u fudbalu.

Prvaci smo svijeta već sada, ovi naši momci i Pape sa njima iz sljedećih razloga:

1. Ima ih koji kažu da nema Bosne, kamoli Hercegovine, kad ono ta ista BiH na Svjetskom prvenstvu.

2. Pola zemlje tvrdi da neće navijati za BiH, evo im šanse da se vrate "kući"..

3. Kokuzi, kokuzi, kokuzluk - kad ono već tri aviona otišla iz BiH u Brazil..

4. Milorad Dodik nije želio da ustane kada je počelo intoniranje himne BiH, ovdje će svi ustati, razlika, nema šta..

5. Najplaćeniji fudbaler u BiH zarađuje oko 50 hiljada eura a devedeset posto između 500 i 1500 KM ?!

6. Najslabije plate u Evropi a najviše navijača po toj istoj Evropi kad igra naša reprezentacija.

7. Tri predsjednika, dva premijera, dva entiteta, stotine ministara, tri različite škole, jedna BiH na Svjetskom prvenstvu..

8. Ne možeš za istim stolom naći tri pjevača, tri doktora ili tri novinara, sujete, sujete, sujete...Onda se zajedno nađu u Brazilu.

9. Jedan moj komšija stalno kuka kako ne može ni do Makarske. Ja ga maloprije vidio kako pije kafu u Sao Paolu..

10. Zenica ne voli Sarajevo, Sarajevo ne voli Tuzlu i obratno, Banja Luka nije više onako lijepa. Svi su ovdje. Danas na Trgu sa zastavama, zagrljeni, bez obzira što se k'o fol ne vole.

11. BiH ima oko 100 kilometara autoputa, toliko ima Brazil samo na dionici Sao Paolo - Guaruja, mjesto gdje se priprema naša selekcija.

12. U Sarajevu dnevno sa aerodroma poleti između 10 i 20 aviona. Toliko sa aerodroma u Sao Paulu poleti u roku od deset minuta..

Mogli bi još nabrojati puno toga ali i pored svega navedenog Bosna i Hercegovina je naša a mi njeni. Nije najbolja ali nije ni najgora. Sikira nas, kroz historiju su odlazili najbolji njeni sinovi ali Bosna nikada nije izlazila iz njihovih duša. Kao što reče Meša Selimović: 

Viđena izvana i bez ljubavi, Bosna je gruba i teška, viđena iznutra i sa ljubavlju, koju zaslužuje, ona je ljudski bogata iako u sebi nesaznana potpuno. Rijetko je ko bolnije i dramatičnije određen istorijom kao Bosanac.

Zato budimo ponosni što se nosimo sa tom historijom i budimo ponosnina ove momke što u historiji naše jedne i jedine dodali nešto lijepo, nešto čega ćemo se sjećati zauvijek.

Za mene smo već prvaci svijeta, a ko zna, možda i budemo. Sa Bosnom se nikad ne zna.

Idemo momci!

/ Sažetak