Ivica Dačić otvorio izložbu
Autor: AA
Datum objave: 09. 06. 2014 - 16:16

Ivica Dačić otvorio izložbu "Kraljevina Jugoslavija u Društvu naroda"

Povodom svjetskog dana arhiva, u Arhivu Jugoslavije priređena je izložba arhivskih dokumenata "Kraljevina Jugoslavija u Društvu naroda", autora Dušana Jončića i Jelene Đurišić, koja preko 15 poglavlja i 255 dokumenata i fotografija govori o nastanku ovog društva, aktivnostima stalne delegacije Kraljevine Jugoslavije i učešću tih delegacija na zasedanjima Skupštine Društva naroda, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Izložbu je svečano otvorio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Zahvaljujući se na pozivu da otvori izložbu, Dačić je rekao:  

"Poziv kao ministru spoljnih poslova doživeo sam kao svojevrsno priznanje srpskoj diplomatiji, koja svojim delovanjem nastoji da afirmiše ideje multilateralizma, međunarodne saradnje i očuvanje mira u svetu, kroz odnose utemeljene na principima pravde, kolektivne bezbednosti i poštovanja međunarodnog prava, ideje na kojima je bila zasnovano i Društvo naroda, čiji je jedan od osnivača bila i Kraljevina Jugoslavija.“

Navodeći u svom govoru da je Prvi svjetski rat ostavio duboke ožiljke Evropi i njenim narodima, a da je srpski narod izgubio skoro trećinu stanovništva tokom tog rata i da je Srbija po ukupnom broju žrtava u tom ratu, odmah iza Francuske i Rusije, Dačić je kazao da je završetak rata, "do tada najvećeg globalnog oružanog sukoba", otvorio nova pitanja i probleme koje je trebalo rešavati u godinama koje dolaze.

"Upravo je ta potreba, prepoznata od strane 42 zemlje dovela do formiranja Društva naroda, preteče današnji Ujedinjenih nacija. Kraljevina Jugoslavija je učestvovala u projektu izgradnje Društva naroda čvrsto i nepokolebljivo uvjerena da se do trajnog mira može doći jedino međunarodnom saradnjom i posvećenim radom na postizanju otvorenih, pravednih i časnih odnosa među državama", rekao je Dačić.

Iako su, kako je naveo Dačić, pod pritiscima fašizma mnoge zemlje istupile iz Društva, Kraljevina Jugoslavija je ostala nepokolebljiva u stavu da se samo kroz zajednički dogovor može doći do trajnog mira i nije istupila.

"Iako Društvo naroda nije imalo snage da spreči novi, veći i strašniji svetski sukob naroda, stvaranje UN-a odmah po završetku Drugog svetskog rata potvrdilo je ispravnost multilateralnog pristupa u rešavanju globalnih izazova, u interesu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i omogućavanja svim narodima da se ekonomski, kulturno i u svakom drugom smislu razvijaju", rekao je Ivica Dačić i istakao da ni današnja Srbija nema dilemu da se održivi mir među narodima može graditi samo uz pomoć dogovora i uz poštovanje međunarodnih prava.

Proglašavajući izložbu otvorenom, ministar spoljnih poslova Srbije je rekao:

"Uveren sam da ćemo zahvaljujući dokumentima i fotografijama izloženim u Arhivu Jugoslavije saznati i naučiti nešto više o delovanju Kraljevine Jugoslavije u Društvu naroda. Narod koji zaboravlja svoju istoriju, nažalost osuđen je da je ponovo proživi."

Dokumentima koji su prikazani na izložbi, a čiji jedan deo pripada zbirkama Arhiva Jugoslavije, dok je drugi dobijen iz Muzeja Društva naroda u Ženevi, preko tematskih celina, kao što su Ugovori, Pravna pitanja, Socijalna pitanja, Razoružanje, Manjine i druge, prikazana su problemi kojima se bavilo Društvo naroda, kao i aktivnosti jugoslovenskih predstavnika. 

/ Sažetak