Sloboda i Ćiro su ovo zaslužili Nadamo se da Sloboda više nikada neće ispasti iz lige
Datum objave: 31. 05. 2014 - 20:26

Sloboda i Ćiro su ovo zaslužili

Jedan od najstarijih klubova na našim prostorima FK Sloboda iz Tuzle i grad soli, slavi povratak u Premijer ligu odakle zapravo nikada nije ni smio ispasti. 

Bivši jugoslovenski klub sa velikom tradicijom uvijek je bio klub za respekt, sa velikim brojem kvalitetnih igrača i naravno odanom publikom. U vrijeme bivše Jugoslavije dva puta su ulazili u najelitnije takmičenje a kada su konačno treći put 1969. godine ponovo ušli, nisu više nikada ispali iz lige. Sloboda nije imala sreću da osvaja trofeje ali je nekoliko generacija ovoga kluba ispisalo bogatu historiju.

Generacija sa Hukićem, Šečerbegovićem, Sarajlićem, Hadžićem, Kovačevićem je jedna od najatraktivnijih svih vremena, a te 1977. godine su osvojili 3. mjesto. Samo zbog toga što su bili istinski boemi nisu bili prvaci bivše države. Sloboda je uvijek gajila napdački fudbal ali ono što je zanimljivo da je to tim koji je uvijek gajio fer i sportsku igru. Čak šest puta su bili najbolji kada je fer play u pitanju i taj podatak dovoljno govori o njihovom ponašanju prije svega i jednom sportskom odgoju koji je Sloboda gajila. 

Šest puta Sloboda je igrala u Finalu Kupa ali na žalost ni jednom nije podigla pehar. Prvi put finale je Sloboda igrala 1971 godine i u dva meča je bila slabija od Crvene Zvezde. 

FK Sloboda je na žalost u sezoni 2011/2012. izgubila status prvoligaša i tako nakon 42 godine napustila prvu ligu. Na sreću, agonija nije nastavljena i dolaskom predsjednika Azmira Husića postavljen je samo jedan cilj, povratak u Premijer ligu. Garancija za tako nešto je bio legendarni Miroslav Ćiro Blažević, koji je tako misiju uspješno odradio. 

Nadamo se da će Sloboda i u Premijer ligi imati velike ciljeve te da više nikada neće dozvoliti da ispadne. Imaju divan stadion, sjajnu i vjernu publiku i pravi i istinski ljubitelji fudbala se raduju povratku Slobode u društvo najboljih.

/ Sažetak