Bh. građani u Berlinu prikupljaju pomoć za BiH
Autor: Patria
Datum objave: 20. 05. 2014 - 10:31

Bh. građani u Berlinu prikupljaju pomoć za BiH

Prikupljanje pomoći za ugrožena područja u BiH pogođena poplavama jučer je počelo i u Berlinu.  Pozivu za pomoć su se odazvali brojni Bosanci i Hercegovci koji žive, rade ili studiraju u njemačkoj prijestolnici, a koji su na taj način željeli ublažiti tragediju koja je pogodila stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Studenti iz BiH, stipendisti Erasmus Mundus programa su direktno uključeni u organizaciju prikupljanja pomoći u Berlinu. Njima su se pridružili i njihove kolege studenti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, te Kosova, koji su se na taj način solidarisali sa stanovništvom BiH.

Već jučer je sakupljeno više tona hrane, vode, odjeće i obuće, kao i higijenskih potrepština, te dezinfekcijskih sredstava. Pored toga, prikupljena je i određena količina novca kojom će biti finansiran transport šleperima do odredišta u BiH, piše NAP.

Vrijedni volonteri, mahom studenti, su od 16 sati kada je akcija počela, pa sve do ponoći pakovali, sortirali i evidentirali pristigle artikle koji će za nekoliko dana biti isporučeni u BiH. Transport i distribucija prikupljenih dobara se vrši u saradnji sa organizacijom Pomozi.ba iz BiH.

Akcija završava 21. maja, a transport kamiona kreće 26. maja.

Prikupljanje pomoći vrši i Islamski kulturni centar (IKB), a oni će svoju pomoć poslati u BiH za 14 dana.

/ Sažetak