Bh. građani u Austriji prikupljaju pomoć: Deset kamiona spremno da krene za BiH 20 tona pomoći u vidu hrane, lijekova, odjeće, obuće, deka
Autor: AA
Datum objave: 18. 05. 2014 - 10:53
Foto: AA

Bh. građani u Austriji prikupljaju pomoć: Deset kamiona spremno da krene za BiH

Akcijama prikupljanja pomoći diljem Evrope, od kojih su mnoge u organizaciji udruženja i pojedinaca dijaspore Bosne i Hercegovine, pridružila se i bh. dijaspora u Austriji koja je pokrenula prikupljanje pomoći za stanovnike Bosne i Hercegovine pogođene poplavama, javlja Anadolu Agency (AA).

Već u ponedjeljak grupa građana iz BiH će dovući u Bosnu i Hercegovinu 20 tona pomoći u vidu hrane, lijekova, odjeće, obuće, deka i svih drugih potrepština građanima pogođenim poplavama.

Sabahudin Bijedić, koji već godinama živi u Austriji i jedan je od organizatora akcije pomoći za BiH, za Anadolu Agency (AA) je kazao kako su građani porijeklom iz BiH u brojnim austrijskim gradovima organizovali akcije prikupljanja pomoći.

“I mi u Klagenfurtu smo pokrenuli brojne akcije pomoći u kojima učestvuju svi naši građani koji žive na tom prostoru. Odziv je ogroman jer svi na ovaj način žele da pomognu tim našim ljudima koji su teško pogođeni poplavama. Sve nam to teško pada što vidimo na televiziji, ali, eto, želimo im na ovaj način pomoći koliko možemo”, rekao je Bijedić.

Napominje da bi tokom dana i u ponedjeljak trebalo krenuti nekoliko kamiona pomoći za ugrožene građane BiH.

pomocaustrija2

“Ja sam ponudio šleper za prevoz prikupljene pomoći i nadam se da ćemo u ponedeljak krenuti za BiH. Raduje me da mogu lično transportovati humanitarnu pomoć u BiH. Još ne znamo u kojem pravcu idemo i za koji grad, ali to će nam danas saopćiti iz udruženja koja su organizovala prikupljanje pomoći koje još traje i trenutno smo prikupili oko 20 tona”, naglašava Bijedić.

Pomoć prikupljena za bh. građane pogođene poplavama sastoji se uglavnom od hrane, odjeće, obuće, lijekova, deka, kao i svih drugih potrepština.

Bijedić ističe kako je razgovarao sa organizatorima akcije prikupljanja pomoći za BiH u Beču koji su, kako kaže, također prikupili velike količine pomoći.

“Upravo sam dobio informaciju od naših kolega iz Beča da je danas 15.000 Bosanaca i Hercegovaca u tom gradu i njegovoj okolici sakupljalo pomoć za BiH i već su do sada pripremili konvoj od 10 kamiona i spremaju se za put prema BiH”, rekao je Bijedić.

Osim u Austriji, brojna bh. dijaspora pokrenula je akcije prikupljanja pomoći u Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Norveškoj i Švicarskoj.

pomocaustrija3

/ Sažetak