Tanović dobio sredstva od EU za snimanje filma „Šta me gledaš?“ Film govori o prognanom ratnom heroju koji se vraća u Sarajevo
Autor: Patria
Datum objave: 12. 05. 2014 - 11:47
Foto: Arhiva

Tanović dobio sredstva od EU za snimanje filma „Šta me gledaš?“

Bosanski redatelj Danis Tanović na 67. Kanskom festivalu 17. maja bit će predstavljen s nagradom za filmski projekat „Šta me gledaš?“ koji mu je dodijelio kreativni evropski program MEDIA. Inače, Tanović je podnio zahtjev za finansiranje novog filmskog ostvarenja. Nagrada ide piscu i producentu. U ovom slučaju Tanović dijeli nagradu s koscenaristom i producentom Predragom Kojovićem i Amrom Bakšić Čamo, pišu strani mediji, prenosi novinska agencija Patria.

Film govori o prognanom ratnom heroju koji se vraća u Sarajevo nakon 20 godina kako bi pomogao svom bratu Jasminu koji se sukobio s Keketom, bratom glavnog mafijaša u gradu.

Androulla Vassiliou, evropska povjerenica za obrazovanje i kulturu kazala je da je Danis Tanović  jedan od najboljih redatelja svoje generacije.

"Njegov najnoviji filmski projekat je iznimna, uvjerljiva priča koja odiše snažnim osjećajem kulturnog identiteta i dinamike", kazala je Vassiliou.

Danis Tanović kazao je da je gotovo nemoguće naparviti film u BiH bez pomoći fondova EU.

"Kreativna Evropa i njeni projekti su bitni za našu filmsku industriju. Trebalo je puno lobiranja s vlastima da se naša zemlja pridruži ovom projektu", kaže Tanović.

Predrag Kojović u izjavi za NAP kazao je da je trebao zajedno s Tanovićem biti u Kanu, ali zbog sjednice Doma naroda PFBiH neće biti u mogućnosti.

/ Sažetak