Film Pobjednik 19. Sarajevo film festivala
Autor: Fena
Datum objave: 08. 05. 2014 - 12:58

Film "U procvatu" od danas na repertoaru kina Meeting Point

Pobjednik 19. Sarajevo film festivala (SFF) film "U procvatu", dugometražni prvijenac autorskog rediteljskog dvojca Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa, od danas je na repertoaru sarajevskog kina Meeting Point. 

Glavne uloge u filmu tumače mlade Liki Babluani i Mariam Bokeria čiji su doprinos filmu nagradile filmska kritika, publika te festivalski žiriji širom svijeta uključujući i "Srce Sarajeva" za najbolje glumice SFF-a. 

Distribucija filma podržana je od Eurimagesa, fonda Vijeća Europe. 

Radi se o filmu koji je premijerno prikazan na Berlinaleu, a ova hvaljena gruzijasko-njemačko-francuska koprodukcija drama je o prijateljstvu, osveti i disfukcionalnim obiteljima djelomično temeljenja na sjećanjima scenaristice i ko-redateljice Nane Ekvtimishvili i njenom odrastanju tokom građanskog rata u Gruziji. 

"U procvatu" je priča o dvije mlade djevojke u ranim devedesetima u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, zemlje koja je upravo stekla nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza. 

Dok za četrnaestogodišnje Eku i Natiu život tek počinje, država se suočava s nasiljem, ratom na obali Crnog mora (u Abhaziji) i fenomenom osobne osvete u ime pravde koja je kao kuga zahvatila društvo. 

Zbog teške post-sovjetske svakodnevice, ali i krute te često okrutne gruzijske tradicije, djevojčice su prisiljene naglo odrasti i na vlastitoj koži iskusiti posljedice patrijahata, ljubavnog razočaranja... 

Film je osvojio i nagradu C.I.C.A.E. na berlinskom filmskom festivalu 2013. godine, te nagrade Golden Firebird i FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Hong Kongu, a bio je i ovogodišnji gruzijski kandidat za Oscara 2014. u kategoriji najboljeg filma. 

/ Sažetak