Ko je kriv? Renato ili tinejdžerke koje su same postavljale slike Nesvjesno, Renato je pomogao u otkrivanju golišavih slika
Datum objave: 24. 04. 2014 - 14:03

Ko je kriv? Renato ili tinejdžerke koje su same postavljale slike

Posljednjih nekoliko dana čitav region bruji o stranici koja se pojavila na Facebooku pod nazivom „Najveće drolje osnovnih i srednjih škola'' na kojoj se objavljuju eksplicitne fotografije maloljetnih djevojaka.

Bh. hakeri su prije nekoliko dana otkrili da je osnivač ove stranice maloljetni Renato E. iz Hrvatske. Mediji su prenijeli da je maloljetnik koristeći lažni Facebook profil namamljivao djevojčice da mu u Inbox šalju svoje provokativne fotografije. Svi su se obrušili na mladića koji je počinio veliko krivično djelo, ali niko nije rekao zašto maloljetnice stavljaju svoje obnažene i provokativne fotografije na Facebook. Mladić ih nije mogao namamiti, jer su one već imale na svojim javnim profilima provokativne i eksplicitne fotografije.

Prijete mu sa osam godina zatvora, a ubice i dileri odleže po dvije, tri godine zatvora. Sigurno je da je zaslužio kaznu, ali pitanje je ko su djevojke koje se slikaju i postavljaju takve fotografije. Šta ih motiviše na tako nešto. Biti "poznat" na taj način - je li to sve što je ostalo od morala na ovim prostorima.

Šta je sa roditeljima koji ne kontrolišu šta im djeca postavljaju na Facebook i koji su zapravo glavni krivci za tako nešto. Oni snose ogromnu odgovornost jer su pustili djecu da rade šta požele. Društve mreže, kao što je Facebook, promijenile su svijet, to je sigurno. Pružaju neograničenu slobodu, priliku za sklapanje zdravih poznanstava i druženja, sklapanje poslova, ali i nevjerovatnih poziva na mržnju, nacionalnih prepirki, pozivanja na kojekakva okupljanja, jednostavno kao stvoreno za manipulisanje ljudima. Kako biti dio svega toga u granicama normalnog. Moralni sunovrat koji se desio na našim prostorima je dokaz da sve što dolazi sa Zapada itekako brzo bude prihvaćeno. Čak u nekim slučajevima na još gori i siroviji način.

Poznajemo li jedni druge? Znamo li s kim radimo u kancelariji, ko nam šalje poruke, s kim komuniciramo preko Facebooka. Prije više od 50. godina Ujedinjeni narodi usvojili su opću deklaraciju o pravima čovjeka. U članu 1. Deklaracije se kaže: Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvima i pravima. Sloboda, pravo, dostojanstvo se danas gube iz dana u dana, iz sata u sat. Na djelu su nedisciplina, loše radne navike, nemoral, raspad porodica. Djeca postaju žrtve svojih roditelja koji u bijesu svojih ambicija zaboravljaju na one o kojima bi najviše trebali da vode računa.

U ovom ružnom slučaju, ima i dobrih stvari. Neke su se djevojke postidjele, pojedini roditelji su sami sebi "opalili šamar" budeći se iz sna kojeg dugo spavaju pri tom ne vidjevši da gube djecu. Uspavana policija koja se uglavnom bavi pisanjem kazni za nepropisno parkiranje i to onima koji voze golfove dvojke se počela buditi, bar se nadamo. Renato E. je mladi, nadobudni mladić kojem je nova tehnologija omogućila da uradi to što je uradio. Treba ga kazniti, ali i definitivno priznati da je razotkrio ono što ni roditelji ni policija zajedno ne bi da njega nije bilo.

 

/ Sažetak