Sparkasse Bank u 2013. godini ostvarila rast svih segmenata Kontinuitet u plasmanu značajnih sredstava prema privredi
Datum objave: 23. 04. 2014 - 12:42

Sparkasse Bank u 2013. godini ostvarila rast svih segmenata

Sparkasse Bank je u 2013. godini u Bosni i Hercegovini zabilježila rast veći od prosjeka tržišta u svim poslovnim segmentima, te je na taj način dokazala svoju stabilnost i pouzdanost uprkos kompletnoj makroekonomskoj situaciji u našoj zemlji. Među ključnim pokazateljima uspjeha u 2013. je činjenica da je u 2013. Sparkasse Bank ostvarila plasman kredita privrednim licima preko 70%, dok se rast povjerenja stanovništva u ovu banku ogleda u povećanom iznosu depozita fizičkih lica.

Stavljajući poslovanje Sparkasse Bank u kontekst makroekonomskih pokazatalja prema kojima je naša zemlja i dalje vrlo nepovoljna za poslovanja zbog pravne regulative i političke nestabilnosti, te zbog činjenice da raste postotak rizičnih kredita, Sanel Kusturica, direktor Sparkasse Bank, istakao je da je ova banka u protekloj godini ostvarila rast konsolidovane dobiti za 31% i iznosi 9,3 miliona KM, dok kompletan bankarski sektor bilježi gubitak od 36 miliona KM.

"Naši krediti, aktiva i kapital rasli su po većoj procentnoj stopi od bankarskog sektora i posebno se ponosimo rastom efikasnosti koji smo uspjeli ostvariti uz otvaranje deset novih radnih mjesta, što je skoro 50% udjela u novim radnim mjestima bankarskog sektora u 2013. godini", izjavio je direktor Kusturica.

sanelkusturicasparkasse

Da se Sparkasse Bank dokazuje kao pouzdan partner privrednim subjektima svjedoči i činjenica da je više od 70% novih kreditnih plasmana odobreno privredi, čime Banka učestvuje u privrednom i ekonomskom razvoju naše zemlje. "U 2013. iznos ukupnih novih kreditnih plasmana koji iznosi 413 miliona KM veći je za 13% u odnosu na prošlu godinu, a unutar njih više od 70% plasmana odobreno je privredi", objasnio je Nedim Alihodžić, izvršni direktor, te dodao da i među stanovništvom raste povjerenje u Sparkasse Bank rastom depozita fizičkih lica.

"U protekloj godini ukupni depoziti iznosili su 559 miliona KM, a unutar njih više od 60% depozita čine depoziti građana koji su ujedno na nivou Banke ostvarili rast od 12% u odnosu na 2012., dok je cijeli sektor u ovom segmentu rastao 9,3%", zaključio je Alihodžić.

nedimalihodzicsparkasse

"Dok procenat rizičnih kredita u sektoru raste i iznosi 15,1% Sparkasse Bank ima samo 9,27% rizičnih kredita koji su pokriveni rezervama za rizične gubitke sa više od 90 procenata", istakao je još jedan od faktora stabilnosti i pouzdanosti Sparkasse Bank, izvršni direktor Amir Softić. Prema njegovim riječima plan u 2014. jeste fokus na jačanju standarda u upravljanju rizicima, te ostvarenju kontinuiranog održivog rasta u svim segmentima poslovanja.

amirsofticsparkasse

"Prateći  potrebe naših klijenata i ove godine smo kreirali atraktivnu ponudu zamjenskih kredita za stanovništvo uz inovativne usluge E-korner, mBanking i online aplikaciju za kredite. Uz to ostajemo aktivni na polju djelovanja društvene odgovornosti kroz podršku socijalnom poduzetništvu, marginaliziranim grupama i zapošljavanju mladih", zaključio je Softić.

/ Sažetak