Sarajevo: Simpozij Poznati međunarodni akademici i istraživači drže predavanja na različite teme koje se tiču BiH
Autor: AA
Datum objave: 12. 04. 2014 - 17:06
Foto: AA

Sarajevo: Simpozij "Bosna i Hercegovina - kultura sjećanja: sumrak ili novo buđenje"

U saradnji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i pro kultura magazina "Diogen", održava se prvi međunarodni simpozij "Bosna i Hercegovina - kultura sjećanja: sumrak ili novo buđenje", javlja Anadolu Agency (AA).

Simpozij su svojim obraćanjima otvorili Alma Jeftić ispred IUS-a i Sabahudin Hadžialić ispred Diogen magazina, a prisutnima se obratio i rektor IUS-a Yucel Ogurlu, koji im je poželio dobrodošlicu.

Poznati međunarodni akademici i istraživači drže predavanja na različite teme koje se tiču BiH.

Hariz Halilović sa Monash univerziteta iz Melbourna, Australija, govorio je na temu "Popularno sjećanje nasuprot 'otuđenim' sjećanjima u kulturi pamćenja i memorijalizacije u posljeratnoj BiH", dok je Srđan Puhalo govorio o tome "Koliko su vjernici u BiH spremni na pomirenje". 

Na simpozijumu učestvuje i nezavisni istraživač iz Pariza Nicolas Moll, prvi doktor psiholoških nauka u BiH prof. dr. Ismet Dizdarević, akademici iz Turske, Hrvatske i mnogi drugi.

Simpozij će se nastaviti sutra u prostorijama IUS-a, kada će biti održana četvrta sesija simpozija na temu "Rat, mir i sjećanje", a završna ceremonija je planirana za 12:00 sati.

/ Sažetak