Sve više žena lidera država
Autor: Fena
Datum objave: 18. 12. 2013 - 10:40

Sve više žena lidera država

Harizmatična i popularna Michelle Bachelet pobijedila je na predsjedničkim izborima u Čileu, održanim proteklog vikenda u toj južnoafričkoj zemlji, čime je postala prva čileanska liderka koja je osvojila i drugi predsjednički mandat. 

MichelleBacheletmetpre007

Pobjeda Bachelet pokazatelj je aktuelnog trenda mnogih zemalja Latinske Amerike, ali i ostatka svijeta, da sve češće biraju žene za lidere, navodi britanska televizijska mreža BBS. 

Na čelo Malavija je u aprilu 2012. godine prvi put došla žena - Joyce Banda, pošto je prethodni predsjednik te afričke države, Bingu vu Mutarik, preminuo od srčanog udara. 

Joycebandamalawi008

Ellen Johnson Sirleaf (72) postala je 2005. godine, dvije godine po okončanju brutalnih 14-godišnjih sukoba u Liberiji, prva žena predsjednik neke afričke države. "Gvozdena lady", kako je nazivaju njene pristalice, 2011. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir. 

ellenjohnsonsirleaf

Sheikh Hasina je u januaru 2009. godine ponovo izabrana za predsednicu vlade Bangladeša pošto je njena Liga Alavi ubjedljivo pobijedila Nacionalističku partiju Bangladeša njene dugogodišnje političke suparnice Begum Halede Zije. 

SheikhHasinaWajedBangladeshiPrimeMinisterxEv7gUtvZAxl

Yingluck Shinawatra, najmlađa sestra svrgnutog tajlandskog premijera Thaxina Shinawatre, ubjedljivo je, sa svojom opozicionom partijom Peu Taj, pobijedila na izborima u julu 2011. godine i postala prva žena premijer Tajlanda. 

YingluckShinawatra

Južna Koreja je u decembru 2012. godine izabrala Park Geunhje za prvu ženu na mjestu predsjednika. Njen otac, bivši predsjednik Park Čung-hee, vladao je zemljom 18 godina pošto je došao na vlast državnim udarom. 

ParkGeunHyeSouthKoreanPresidentialElectionL0FBPCHpN1mx

Helle Thorning-Schmidt postala je prva danska premijerka poslije izbora u septembru 2011. godine. Tokom centralne komemoracije preminulom južnoafričkom lideru Nelsonu Mandeli, Thorning-Schmidt je, zajedno s američkim predsjednikom Barackom Obamom i britanskim premijerom Davidom Cameronom, bila meta žestokih kritika zbog "nedoličnog ponašanja". 

3750055hellethorningschmidt

Dalija Gribauskaite došla je na čelo Litvanije poslije ubjedljive pobjede na predsjedničkim izborima u maju 2009. godine, kada je osvojila 69 odsto glasova. Gribauskaite je i prva žena na čelu te baltičke države od proglašenja nezavisnosti od SSSR-a 1990. godine. 

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel uživa glas oprezne, pragmatične i racionalne liderke, a pristalice je nazivaju "muti" - majka nacije. Konzervativna Merkelova započela je jučer treći mandat na čelu njemačke vlade, poslije pobjede na izborima 22. septembra. 

merkel1

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek prva je žena na toj funkciji u Sloveniji od sticanja nezavisnosti. Došla je na taj položaj u martu 2013. godine pošto se koalicija Janeza Janše raspala zbog neslaganja oko mjera štednje i optužbi za korupciju. 

alenkabratuvseknewSloveniaPM

Predsjednica vlade Erna Solberg  druga je žena na toj funkciji u Norveškoj. Polovinu ministara u njenom kabinetu, formiranom poslije izbora u septembru 2013., čine žene. 

STFernasolberg6922944x3

Argentinska predsjednica pobijedila je u prvom krugu predsjedničkih izbora u oktobru 2007. godine. Mnogi su tu pobjedu pripisivali popularnosti njenog supruga, tadašnjeg šefa države Nestora Kirchnera. 

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff prva je žena na čelu te zemlje otkad je 2011. godine preuzela funkciju od Luiza Inacia Lula da Silve. Rousseff je prethodno bila šef Lulinog kabineta. 

DilmaRousseff1
Laura Chinchilla pobedila je na izborima u februaru 2010. godine i postala prvi ženski predsjednik Kostarike. 

920361costaricalaurachinchilladevientpresidente

Portia Simpson-Miller postala je 2006. godine prva žena na čelu vlade Jamajke. Mada je već naredne godine izgubila na izborima, poslije pobjede na izborima u decembru 2011. godine ponovo je imenovana za premijerku, prenosi tanjug. 

PortiaSimpson2159401b

Kamla Persad-Bissessar izabrana je za prvu ženu predsjednika vlade Trinidada i Tobagoa pošto je njena opoziciona koalicija pobijedila na izborima u maju 2010. godine. 

pmkamlashopping1

/ Sažetak