Apel bh. dijaspori da izađu na izbore za zastupnike u Evropskom parlamentu Apel građanima porijeklom iz BiH koji žive u zemljama Evropske unije
Datum objave: 08. 04. 2014 - 11:22

Apel bh. dijaspori da izađu na izbore za zastupnike u Evropskom parlamentu

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine, uputio je apel građanima porijeklom iz BiH koji žive u zemljama Evropske unije da izađu na izbore za zastupnike u Evropskom parlamentu u svim članicama EU!

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Izađite na izbore za zastupnike u Evropskom parlamentu u svim članicama EU!

U zemljama Evropske unije se održavaju izbori za zastupnike u Parlamentu EU od 22. do 25. maja 2014. god.

Bit će biran 751 zastupnik od čega 70% u zemljama gdje u značajnom broju žive građani iz BiH. Pozivamo sve građane porijeklom iz BiH, odnosno građane koji žive u članicama EU i imaju pravo glasa da izađu na izbore kao Evropljani, ali i kao porijeklom Bosanci i Hercegovci.

U dijelu zemalja članica EU bit će kandidati za zastupnike u Parlament Evropske unije i dio građana porijeklom iz BiH te ih treba podržati i glasati za njih,jer bi oni mogli biti velika pomoć i BiH u njenom bržem napredovanju ka ulasku u EU.

U više članica EU i danas postoje zastupnici koji su svojim prije svega pravednim i poštenim radom dali doprinos BiH u njenoj izrazito složenoj borbi za ulazak u EU i u zalaganju za olakšice građanima BiH ali i samoj BiH - bezvizni režim. Neki od njih će biti ponovo kandidati za zastupnike u Parlament EU, a doći će i novi koji bi trebali nastaviti takav odnos prema BiH. Svi mi u zemljama u kojima živimo, znamo ko su oni i treba ih podržati u izborima za zastupnike u Parlament EU.

Namjera GO SSD BiH jeste da podstaknemo sve evropske građane porijeklom iz BiH da uzmu učešća u izborima za zastupnike za Parlament Evropske unije, ali i da podržimo one koji su porijeklom Bosanci i Hercegovci i sve one koji su dali podršku državi BiH i njenim građanima u njenom teškom i složenom putu ka EU.

/ Sažetak