Specijalna policija MUP R BiH - Građani Sarajeva su u ratu uz njih mirno spavali Specijalna policija FUP-a - nasljednici "vikićevih" specijalaca
Autor: Mario Trojer
Datum objave: 05. 04. 2014 - 09:15
Foto: www.fup.gov.ba

Specijalna policija MUP R BiH - Građani Sarajeva su u ratu uz njih mirno spavali

Njihovo ime je građanima Sarajeva garantovalo sigurnost i miran san. Neustrašivi mladi momci koji su bili spremni dati svoj život za odbranu Bosne i Hercegovine. Specijalna jedinica Ministarstva Unutrašnjih poslova BiH – Odred policije BOSNA na čelu sa legendarnim Draganom Vikićem je imala veliku ulogu u odbrani naše zemlje.

Jedan od njenih zapovjednika, Kemal Ademović je za BrzeVijesti opisao historijat jedinice te uspjehe u odbrani Sarajeva u ratu 1992-1995.

Kako je na samom početku istakao, Specijalna jedinica Ministarstva Unutrašnjih poslova BiH – Odred policije BOSNA je izrasla iz predratne Republičke specijalne jedinice nastale 1982. godine. Kao i većina evropskih policijskih specijalnih jedinica, koje su nastale kao odgovor na plimu terorizma,i ova jedinica je bila formirana od nadprosjećno sposobnih policajaca, i moderno opremljenih,posebno vrhunski obućavanih i uvježbanih, spremnih da se efikasno suprotstave opasnostima terorizma. 

Njeno sjedište sve do aprila 1992. godine je bilo u Krteljinama pored Sarajeva, u neposrednoj blizini sarajevskog aerodroma. 

"Jedinica nije osnovana 5. aprila 1992. godine kako mnogi misle. Dio njezinih jedinica je izmješten u Dom policije i stavio se na raspolaganje legalnoj vlasti u Sarajevu. Bili smo primorani da se izmjestimo jer je bila realna prijetnja da se baza u Krteljinama raketira, a tamo osim objekata za obuku i zgrada, nismo imali adekvatno sklonište", kaže Kemal Ademović te dodaje kako su pripadnici Specijalne policije lojalni legalnoj vlasti, 4. aprila izašli iz baze. Već narednog dana su se opet vratili u bazu s obzirom da tamo ostao  najveći dio opreme i municije. 

kemalademovicratna

(Kemal Ademović iz ratnog perioda)

"Međutim, kad smo se vratili u Krteljine, dobili smo dojavu da nam je napravljena barikada te smo se preko aerodroma vratili u grad, u našu novu bazu Dom policije. Tamo su nam ostali transporteri koji su bili onesposobljeni, velika količina municije i naoružanja. Kasnije su neki od tih naših transportera ipak završili u rukama Teritorijalne odbrane", prisjeća se naš sagovornik. Već narednog dana jedinica je imala prvo veliko djelovanje. U pitanju je bila odbrana Policijske škole na Vracama koju su napali njihovi dojučerašnje kolege iz Specijalne jedinice.

Što se tiče amih aktivnosti jedinice na početku rata, Specijalna policija MUP-a je između ostalog korištena za djelovanje na neutralizaciji tenkova i transportera JNA s obzirom da je u svom posjedu imala određenu količinu zolja i osa. OSim toga, jedinice Specijalne policije su stavljene na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani. 

"Naša uloga je bila zatvaranje nekih linija gdje je bilo problema, a kasnije smo sami držali određene linije odbrane. Većina aktivnosti je bila na području grada, ali je bilo i nekih djelovanja na području Treskavice gdje su Specijalci uzeli svoj udio", riječi su Ademovića te nam otkriva da je Specijalna policija, prije početka ratnih djelovanja pored baze imala i svoj rezervni sastav. Još jedna četa je formirana već krajem 1991. godine tako da je u pojačanom sastavu dočekala ratna dešavanja u proljeće 1992. godine. Na samom početku rata, jedinica je uveliko pojačana. Veliki broj sportaša je na poziv Dragana Vikića uzeo svoje učešće u odbrani Bosne i Hercegovine kroz Specijalnu policiju. 

"Što se tiče samo organizacije, moram spomenuti da je ona bila prenešena iz prošlog sistema i da je kao takva funkcionirala sve do 1993. godine. Dosta stvari iz prošlog sistema je funkcionisalo", napominje on.

Nekadašnji pripadnici Specijalne jedinice s ponosom pamte nekoliko datuma iz ratne 1992. godine. Jedan od važnijih datuma u njihovoj historiji je 18. april, dan kada je iz kruga Pretisa u Vogošći, od strane agresora oteta velika količina naoružanja i municije koja je braniocima grada dala vjetar u leđa i olakša im borbu protiv mnogo jačeg neprijatelja. Napad niških specijalaca na grad 2. maja 1992. godine je odlično odbijen te su se niški specijalci, uz velike gubitke povukli prema rubnim dijelovima grada. Pripadnici Teritorijalne odbrane uz podršku pripadnika Specijalne policije su uspjeli odbiti ovaj napad. Akcija na brdu Žuč iz juna 1992. godine kada je spriječeno osvajanje Kote 873 odakle se mogao kontrolisati veći dio slobodnog Sarajeva.

vikicevispecijalci

(Specijalna policija sa ratnom zastavom)

Njihov zaštitni znak je i legendarni spot za pjesmu "Ja sam vojnik sreće je snimljen na Dobrinji u junu 1992. godine. 

"Mi smo po noći, preko Mojmila došli na Dobrinju. Tamo je vladalo neko letargično stanje, naselje je sa svih strana bilo okruženo, jedan dio je već bio okupiran. Naš Miralem iz jedinice, za kojeg nisam znao da je snimatelj, je došao na ideju da snimimo spot i barem malo popravimo atmopsferu i stanje među jedinicama na Dobrinji. Time smo željeli podići moral i u tome smo umnogome uspjeli."

Tokom rata 1992-1995 81 pripadnik Specijalne policije je dao svoj život za odbranu Bosne i Hercegovine. Kako kaže naš sagovornik, u njihovu čast je posađen 81 bor na Igmanu. Među njima se posebno izdvajaju imena Vinka Šamarlića, Mirsada Foče, Nermina Dževlana i mnogih drugih. Tu je posebno istakao i jedinu djevojku koja je stradala kao pripadnica Specijalne policije. Dalila Tufo je bila osamnaestogodišnjakinja koja je svojim životom platila odbranu Bosne i Hercegovine. 

"Ovo su bili heroji nad herojima. Oni svoje živote poklonili Bosni i Hercegovini", sa sjetom se prisjeća nekadašnji zapovjednk Specijalne policije.

Ono što ih je krasilo u ratnim vremenima i danas je itekako aktuelno. Veliki broj momaka različitih nacionalnosti, vjera i konfesija je bilo član Specijalne policije. Svi oni su se borili za Bosnu i Hercegovinu, ime i prezime je u njihovom slučaju bilo nebitno. Opstanak Bosne i Heregovine je bio primarna obaveza. U starješinskom dijelu je također bio identičan princip koji se i danas provodi. Ukoliko je Bošnjak zapovjednik Jedinice, onda po hijerarhiji sljedeći je iza reda ostalih konstitutivnih naroda u BiH. Ono što s ponosom ističu je veliki nivo discipline i odgovornosti unutar jedinice. nijedan pripadnik Specijalne policije nije bio procesuiran zbog ratnih zločina ili bilo kojeg drugog akta o zakonima i običajima rata.

Danas, 22 godine nakon početka ratnih dešavanja, pripadnici Vikićeve jedinice i dalje gaje veliko prijateljstvo i solidarnost. Oni to manifestuju kroz Udruženje Veterana odreda policije "Bosna". Ono djeluje na principu pomoći svim svojim članovima kao i porodicama stradalih pripdnika Specijalne policije. 

vikicevispecijalci2

(Članovi jedinice tokom jedne od akcija)

"Tu se podrazumijeva bukvalno svaka pomoć. Od cijepanja drva pa do obezbjeđivanja knjiga za djecu naših članova. Nastojim kroz ovaj način se odužiti našim članovima i pokazati da smo i u poratnom periodu za njih uvijek tu. Štagod da je potrebno, nastojimo to osigurati. Nedavno je bila dženaza majci jednog našeg člana u Hadžićima. Tamo sam vidio i Dragana Vikića. Lijepo je to bilo vidjeti jer, prvo je potrebno uputiti se u Hadžiće i otići na dženazu. Dragan Vikić je ispoštovao tog našeg saborca i to je ono čemu mi težimo kao Udruženje", kaže naš sagovornik koji je isključivo spletom životnih okolnosti završio u policijskim stukturama. 

"Završio Petu gimnaziju i planirao sam na fakultet da se upišem. Međutim, pošto nas je bilo šestoro djece, roditelji su preferirali da se upišem na Policijsku akademiju jer je bila jeftinija i ekonomičnija od fakulteta. Nakon završetka Akademije sam imao dvije opcije. Raditi narednih osam godina ili vratiti sav novac koji je uložen u mene tokom školovanja na Akademiji.  Odlučio sam odraditi. nisam mogao redovno studirati jer sam morao raditi. Nakon nekoliko godina je izašao konkurs da se formira Specijalna jedinica. Prošao sam na konkursu. Kasnije sam završio prvi stepen prava pa sam dobio neke činove. Uskoro je počeo rat. Od 1994-1996 sam bio komandant Specijalne jedinice MUP-a. U martu 1996. sam prešao na drugo radno mjesto."

Na naše pitanje koja policijska jedinica se može smatrati nasljednikom Specijalne policije MUP R BiH, Ademović je istakao kako je to Specijalna jedinica Federalne uprave policije. 

"U toj jedinici i danas ima momaka koji su prošli ratni put kao ja i mnogi drugi. To je jedinica da odličnim kadrom, izvrno opremljena i obučena. Prava antiteroristička jedinica spremna za djelovanje u svakom trenutk", kaže njezin nekadašnji komandant.

Naš sagovornik je trenutno član saziva Skupštine Kantona Sarajevo. Kako sam kaže, dio je skupštinske komisije koja dobiva materijale vezane za policijske institucije. To mu je jedina poveznica sa policijom trenutno. S trenutne tačke gledišta, ne planira svoj povratak u policijske strukture. 

"Ja sam svoj radni vijek u policiji završio. To je toliko zahtjevan i stresan posao, a meni je ipak potrebno malo odmora od toga", kaže Ademović.

Kad se spomene ratni period, pored svih problema i poteškoća koje je donio, bilo je i onih lijepih trenutaka. Jedinstvo naroda u opkoljenom Sarajevu je uvelike pomoglo njegovim građanima da prebrode sve poteškoće rata.

"Danas kad pogledam, najviše mi fali ta ljudskost koja je u ratu najviše dolazila do izražaja. Ljudi u Sarajevu, a i drugdje su dijelili zadnju koru hljeba. Solidarnost je bila dio svakodnevnice. Današnji ritam života to ne dozvoljava. Mnogima je pomoć potrebna, ali nažalost ne mogu svima pomoći. Ona ratna solidarnost je ono nešto najpozitivnije što pamtim iz ratnog perioda", završio je Kemal Ademović.

/ Sažetak